Élet-Stílus

Mobiltelefon egymillió dollárért

Néhány évvel ezelőtt még státusszimbólumnak számítottak a mobiltelefonok, azóta azonban mindennapjaink szerves részeivé váltak. De napjainkban is akadnak olyanok, akik szeretnék mobiljukkal elkápráztatni ismerőseiket.

A világ legdrágább mobiltelefonja jelenleg Ausztriában készül. A Peter Aloisson által megálmodott készülék színtiszta aranyból épül, és kiegészítésképpen 2950 kék gyémántot is beleépítenek. A nem mindennapi eszköz egy német mobilszolgáltatótól lesz megvásárolható, több mint egymillió dollárért.

Az osztrák szakember – kizárólag megrendelésre – átlagosan évente három ilyen kaliberű szerkezetet épít, amely legkevesebb 30 ezer dollárba kerül. Aloisson – aki egyébként rajong a gyémántokért – munkája során teljesen hagyományos, boltokban kapható mobiltelefonokat épít át egyedi luxuscikkekké. A készülékek műszaki részei, az alkatrészek megmaradnak, csak a külalak alakul át. „A mobilok köznapi eszközökké váltak, azonban ezekből a tárgyakból is kell hogy legyenek luxusváltozatok, ahogyan például az órákból is vannak egyedi darabok” – nyilatkozta az osztrák szakember.

Persze nem csak Aloisson képviseli egyedül a mobiltelefonok piacán a luxusszegmenst. A Nokia 2002-ben alapította meg Vertu nevű leányvállalatát, ami hasonlóan díszes és drága készülékek fejlesztésével és piacra dobásával foglalkozik. A cég kínálatából nem hiányozhatnak a zafírkijelzők, a gyémántok és az aranyból vagy platinából készült készülékházak sem. Egy Vertu-telefon ára átlagosan ötezer dollár. Ilyen eszközt vásárolt eddig többek között Madonna, Gwyneth Paltrow és Victoria Beckham.

A Nokia leányvállalatának jelenlegi csúcsmodelljét 84 ezer dollárért, korlátozott példányszámban kínálják. Persze nem csak a luxus jellemzi ezeket a telefonokat. „A mi készülékeink akár azt is túlélik, ha áthajt rajtuk egy sportkocsi. Nemcsak a dizájnra, de a tartósságra és a felhasznált alapanyagokra is figyelünk. A mi ügyfeleink azok az emberek, akik a legjobbat akarják megvásárolni mindenből, ami megvehető. Mindegy, hogy az egy autó vagy egy mobiltelefon” – nyilatkozta Kathryn Robinson, a Vertu szóvivője.

Dan Maudsley, a What Mobile nevű brit mobilmagazin újságírója azonban kétségbe vonja Kathryn Robinson állításait. Szerinte a tudásuk alapján ezek korántsem csúcskategóriás készülékek, és csak annyiban különböznek az utcai modellektől, hogy több rajtuk a dísz.

Hazánkban egyértelműen a Nokia termékei közül kerülnek ki a legdrágább mobiltelefonok.

A mobil mindennapi munkaeszközünkké vált, azt pedig mindenki el tudja dönteni, hogy megéri-e sok pénzt kiadni egy mobilért, hiszen nem biztos, hogy – még ha a pénztárcánk engedi is – a hagyományos modelleknél ennyivel jobb terméket kapunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik