Élet-Stílus

Szupergyors mobiltechnológiát tesztel a Pannon

A Pannon GSM november 22-én Budaörsön, élő hálózaton beindította a HSDPA tesztüzemét.

A harmadik generációs hálózat műszaki hátterére épülő, ám az ott jelenleg elérhető sebességnél nagyságrendekkel gyorsabb adatátvitelt lehetővé tevő HSDPA (High Speed Downlink Packet Access, azaz Nagysebességű Csomagkapcsolt Letöltés) új perspektívát nyit a mobil-adatátvitel terén. A Pannon GSM élő hálózatában üzemeli be a HSDPA szolgáltatást, egyelőre budaörsi, napokon belül budapesti belváros lefedettséggel. A szolgáltatás a Pannon GSM több bemutatótermében is kipróbálható lesz.

„Kezdeti fázisában a HSDPA 1,8 Mbit/s adatátviteli sebességre lesz képes. Ez már most is mintegy hatszor gyorsabb a 3G-hálózatok által biztosított letöltési sebességnél, amivel a HSDPA több mint versenyképes a vezetékes szélessávú megoldásokkal” – mondta el Huszlicska József, a Pannon GSM műszaki vezérigazgató-helyettese.

Jövőre 3,6 Mbit/s, egy-két éven belül pedig akár 14 Mbit/s adatátviteli sebesség is elérhetővé válik, mindez piaci viszonyok között. A november 22-én útjára indított tesztüzem már ennek a hosszú távú programnak az első lépése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik