Élet-Stílus

A Novell fejlesztéseket kezd az openSUSE oldalon

A Novell bejelentette a Better Desktop (Jobb Asztali Munkaállomások) kezdeményezés elindítását, amely – az openSUSE projekt új elemeként – szintén a Linux munkaállomások minőségének javítását célozza.

Az utóbbi napokban számos hír keringett a SUSE Linux sorsa körüli bizonytalanságokkal kapcsolatban. A Novell az ezen híresztelések és pletykák okozta kétségek eloszlatása céljából új kezdeményezéseket indított az openSUSE project oldalán.

A Novell közvetlen forrásból származó kutatási eredményeinek, többek között videoanyagoknak és használhatósági tesztek elemzéseinek közzétételével kíván hozzájárulni a Linux felhasználóbarát felületté válásához. A fejlesztők a betterdesktop.openSUSE.org honlapon tájékozódhatnak arról, hogyan lehet létrehozni és működtetni egy ilyen alacsony költségvonzatú tesztkörnyezetet. A nyílt forráskódú megoldásokat használó fejlesztők számára rendelkezésre állnak mindazok a források, melyek elősegítik a felhasználók igényeihez és elvárásaihoz jobban illeszkedő alkalmazások létrehozását, valamint a Linux elterjedését az asztali gépeken.

Fejlesztés és tesztelés

„A Linux közösség számára fontos ez a kezdeményezés, mivel a Novell kutatási eredményeinek kihasználásával a nyílt forráskód iránt elkötelezett fejlesztők egyre könnyebben kezelhető felhasználói felületeket alkothatnak” – mondta Gary Barnett, az Ovum technológiai tanácsadóvállalat kutatási igazgatója.

Bár a használhatóság tesztelése és finomítása hozzájárul a szoftverfejlesztési folyamat tökéletesítéséhez, a legtöbb fejlesztő nem rendelkezik a szükséges forrásokkal ahhoz, hogy végrehajtsa ezeket a teszteket. A Novell betterdesktop.openSUSE.org honlapon már rendelkezésre állnak az alkalmazások finomításához szükséges információk, például a menürendszerek, képernyő elrendezések és párbeszédpanelek, sőt, a felhasználói felület ikonjai és színei is.

Nat Friedman, a Novell együttműködési és munkaállomás fejlesztői alelnöke szerint programozóként néha nehéz kiszámítani, hogy a műszaki tapasztalatokkal nem rendelkező átlagos felhasználók hogyan reagálnak majd az új szoftverre. „A használhatósági tesztek során olyan tesztalanyokat választottunk, akik jól ismerték a Windows rendszert, de sohasem hallottak a Linux rendszerről. Arra kértük őket, hogy hajtsanak végre egyszerű feladatokat, ezúttal Linux munkaállomásokat használva” – mondta Friedman.

Dinamikus közösség

A Better Desktop (Jobb Asztali Munkaállomások) kezdeményezés a gyorsan növekvő openSUSE projekt legújabb eleme. A Novell által támogatott openSUSE.org egy közösségalapú törekvés, amely világszerte igyekszik bevonni a fejlesztőket a SUSE Linux ellenőrzésébe, tesztelésébe és fejlesztésébe, azzal a céllal, hogy e rendszer elérhetővé váljék a fejlesztők mellett a végfelhasználók számára is. Már az első nyolc hét alatt 4 millió oldalletöltést regisztráltak a projekt honlapján, 7000 Linux felhasználó regisztrált, és a SUSE Linux 10.0 béta verzióit több mint 30 000 alkalommal telepítették.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik