Élet-Stílus

Yahoo, Google: irány a mobil­telefónia

Továbbra sem csillapul az internetes keresők közötti verseny: a két cég ezúttal a vezeték nélküli szolgáltatások felé kacsint, és a mobiltelefonokra is kiterjesztené a meglévő funkciókat.

A Wall Street Journal információi szerint a Yahoo és az SBC Communications közösen tervezi piacra dobni legújabb készüléküket, amely ötvözné magában a megszokott mobilos funkciókat a Yahoo-fiókok címjegyzékével és beállításaival. Vetélytársa eközben a rövid idő alatt igen népszerűvé vált Google Maps szolgáltatást tenné elérhetővé a mobiltulajdonosok körében, igaz, egyelőre csak néhány kiválasztott típuson.

A Yahoo és az SBC meglehetősen hosszú ideje meglévő, sikeres együttműködéssel dicsekedhet. Négy évvel ezelőtt kötöttek partneri szerződést, egy évvel később pedig már közös szélessávú internetes hozzáféréseket árultak. A fő cél azonban nem ez, hanem a meglévő számítógépes (internetes) és mobiltelefonos szolgáltatások, valamint az ezeken keresztül elérhető tartalmak – film, zene stb. – ötvözése. Az SBC vezetői a napilapnak adott interjúban elárulták, hogy a közös készüléket a Nokia gyártja majd, és valamikor a következő év elején debütál 200-300 dollár (40-60 ezer forint) körüli áron. Az új mobil 1,3 megapixeles kamerát és MP3-lejátszót foglal magában.

A mobiltelefonok miniatűr számítógépekké alakulnak át

Néhány napja több, Javát támogató készüléken is elérhetővé vált a Google Local szolgáltatás. A területalapú keresőt már jó ideje kipróbálhattuk az interneten, azonban ez utóbbi valódi előnnyel csak az amerikai felhasználóknak szolgál. Az ígéretek szerint kezdetben rögtön mintegy 100 különböző típust támogatnak, amit természetesen idővel tovább bővítenek majd. Maga a szolgáltatás ingyenes, ám az adatszolgáltatásért mindenképpen fizetnünk kell.

A törekvés világosan kivehető: a mobiltelefonok miniatűr számítógépekké alakulnak át, ugyanazon funkciókat nyújtva, amelyeket az internet-hozzáféréssel ellátott, hagyományos otthoni és irodai konfigurációknál már megszokhattunk. A kérdés az, hogy ezek a megoldások milyen ütemben terjednek el, mikor lesznek megfizethetők, és szolgáltatásaik hatósugarát mikor bővítik a legfejlettebb országokon kívülre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik