Élet-Stílus

Negyven kulturális minisztert vár Bozóki Budapestre

A "Befogadó Európa? Látóhatár 2020 című konferenciára 40 kulturális minisztert várnak a parlamenti megnyitóra és azt követően a Művészetek Palotájába a programokra – mondta Bozóki András a magyar kulturális tárca vezetője csütörtökön.

Bozóki szerint a rendezvényen azt szeretnénk megmutatni, hogy Európa nem csak gazdasági, szociális vagy akár határrendészeti egység, hanem kulturális egység mindenekelőtt.

Bozóki András kiemelte: “a kultúra révén lehet közel hozni azokat az embereket és népeket, akik és amelyek egy kicsit passzívak, egy kicsit csalódottak, akik talán úgy gondolják, hogy nincs is szükség mélyebb, alaposabb európai integrációra”.

A budapesti konferencia a harmadik lesz a sorban; azt megelőzően Berlinben és Párizsban tartottak tanácskozást, ezután pedig Madrid és Varsó következik. A vezetők tervei szerint a konferencia egy folyamat része, amelynek végén európai kulturális chartát fognak kidolgozni.

Az egyes találkozókon a kulturális identitás egy-egy újabb elemét vitatják meg, így például az európai filmek támogatásának, az európai műtárgyak internetes leltározásának kérdését

A budapesti konferencia nyitóünnepélyének a Parlament, a további programoknak a Művészetek Palotája ad majd otthont. A plenáris üléssel párhuzamosan munkaüléseket tartanak, a programot kulturális események sora egészíti ki. A rendezvényen összességében várhatóan három-négyszáz résztvevő lesz jelen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik