Élet-Stílus

Roaming: egészséges verseny vagy kartell?

Egyszerű, praktikus, de nagyon drága a mobilcégek roamingszolgáltatása. Ez már az Európai Bizottságnak is szemet szúrt.


Két csoport

A roamingdíjak jelenleg igen széles skálán mozognak az unióban, de a piacot alapvetően két nagy csoportra lehet osztani: a Vodafone, valamint a T-Mobile, Orange, Telefónica Moviles és a Telecom Italia Mobile alkotta csoportra. A 2003-ban létrehozott, nem profitérdekeltségű szövetség a Vodafone nemzetközi szolgáltatáscsomagjai (pl. Vodafone World) ellen próbál több-kevesebb sikerrel fellépni. A Vodafone ugyanis globális piaci helyzetét kihasználva negyven–nyolcvan százalékos árcsökkentést ígérő barangolási tarifát vezetett be több országban is. A szolgáltatás lényege, hogy a vállalat ügyfelei a kijelölt külföldi Vodafone-hálózatokból az otthoni díjakkal megegyező áron telefonálhatnak.


A legek

Az európai roamingtarifák között jelentős eltérések vannak, amit még tovább árnyal a prepaid (feltöltőkártyás) és a postpaid (előfizetéses) csomagok közötti különbség. A legolcsóbb hívás 58 eurócentbe – 142 forintba – kerül percenként. Ez Ciprusról Finnországba történő hívás esetén van így, ha az ügyfél finn előfizetéssel rendelkezik. Ha lengyel előfizetése van valakinek, és Máltáról telefonál haza, akkor percenként akár 5 eurót – 1230 forintot – is fizethet, ami a legdrágább tarifa az unióban.

A roamingszolgáltatás lényege, hogy a mobiltulajdonos kedvenc készülékét necsak az anyaországban, de külföldön is használhassa. Ezt azon szolgáltatók hálózatában teheti meg, amelyekkel a mobilszolgáltatója roamingmegállapodást kötött. Roaming közben ugyanúgy a saját telefonszámunkkal fogadhatjuk a hívásokat, mintha Magyarországon lennénk. Mi sem egyszerűbb, az ember csak nyaraljon gondtalanul, a kapcsolat nem szakad meg, mindenről értesülünk. A szolgáltatók nyáron arra ösztönöznek, hogy egyre többen vegyék igénybe ezt a szolgáltatást, ami, őszintén szólva, valóban remek találmány.


Hogy lehet akkor az, hogy ez a praktikus és kényelmes szolgáltatás nemcsak a számláikat félve nyitogató fogyasztók idegeit borzolja, hanem az Európai Bizottságnak is szemet szúrt? Összeállításunkban erre próbálunk választ adni.


Brüsszel szerint drágák a roamingszolgáltatások


Az európai roamingtarifák között jelentős eltérések vannak, amit még tovább árnyal a prepaid (feltöltőkártyás) és a postpaid (előfizetéses) csomagok közötti különbség. A legolcsóbb hívás 58 eurócentbe – 142 forintba – kerül percenként. Ez Ciprusról Finnországba történő hívás esetén van így, ha az ügyfél finn előfizetéssel rendelkezik. Ha lengyel előfizetése van valakinek, és Máltáról telefonál haza, akkor percenként akár 5 eurót – 1230 forintot – is fizethet, ami a legdrágább tarifa az unióban.


Bonyolult és árnyalt a kép


A brit Vodafone-nál a tartózkodási országon belül telefonálni, és onnan az Egyesült Királyságot hívni 75 pennybe – mintegy 270 forintba – kerül az 1-es számú, legolcsóbb zónában, míg 169 pennybe – mintegy 576 forintba – a 6-os, legdrágább zónában. Egy hívás fogadása hasonlóképpen 50 és 125 penny – 180–450 forint – között mozog, míg az sms-küldés minden zónában egységesen 35 pennybe, 126 forintba kerül.


A T-mobil Deutschland ügyfelei a legolcsóbb „A” zónából 99 eurócentért – 243 forintért – telefonálhatnak haza, míg a többi zónát 1,59 euróért – 391 forintért – hívhatják. A hívásfogadás díja egységesen 79 eurócent, mintegy 194 forint, míg a szövegesüzenet-küldés fél euróba, 123 forintba kerül.


Itthon


A hazai mobilszolgáltatók az idén nyáron is kedvezményes árakkal és átalakított tarifacsomagokkal csábítják a fogyasztókat. A Pannon GSM június 21-én jelentősen leegyszerűsítette roamingdíjazását, az egész világot – a korábbi hat helyett – három zónára osztotta fel, amelyeken belül ugyanazok az árak érvényesek. A T-Mobile július elsejétől augusztus végéig minden hálózatában a hívások fogadásának díját ötven százalékkal mérsékelte. A piaci verseny a Vodafone július 14-i lépésével éleződött: a szolgáltató a többi magyarországi szolgáltató után állt elő Vodafone Passport nevű szolgáltatásával, amellyel gyakorlatilag itthon is megvalósítja világszerte alkalmazott tarifarendszerét. A díjszabás szeptember 30-ig érvényes.


Kommunikációs vagy tarifaverseny?


A külföldiekhez hasonlóan a magyar mobilszolgáltatók nemcsak egyre olcsóbb készülékeikkel csábítják a mobillal még nem rendelkező, egyre csekélyebb számú rétegeket, hanem a tarifák csökkentésével is. A reklámokban a Vodafone, a T-Mobile és a Pannon folyamatosan igyekeznek egymás alá ígérni a tarifaversenyben. Mindennek ellenére egyre többen hangoztatják, hogy az egész csak humbug. Mint mondják: nincs különbség a szolgáltatók között, lényegesen olcsóbb vagy drágább díjak nincsenek Magyarországon – az egész csak egy jól kifundált kommunikációs marketing-fogás.


Vodafone


A Vodafone és a Pannon 3-4 zónára bontotta a földet, de zónákon belül egységes a tarifa. A T-Mobile ehhez képest megmaradt a nehezen átlátható, országonként változó díjszabásnál. Derítsük ki, hogy ténylegesen a fogyasztó szempontjából melyik előnyösebb, azaz: melyik mobilszolgáltató,mennyit számláz a külföldön fogadott vagy kezdeményezett hívásokért percenként.


A Vodafone Passport a Vodafone-csoport új roamingtarifája, amely lehetővé teszi a Vodafone Magyarország Rt. előfizetői részére, hogy díjmentesen is igénybe vehető regisztrációt követően egyszeri kapcsolási díj mellett, a Vodafone Magyarország hálózatán alkalmazott díjszabás szerint, a tarifacsomaghoz tartozó számlázási egység megtartásával kezdeményezhessenek hívásokat. Ennek alapján, fogadott hívások esetén (a listában szereplő hálózatok bármelyikében roamingolva) az ügyfelek 199 forint kapcsolási díjat fizetnek hívásonként. A roamingtarifa használatával a társaság előfizetői a társaság által megadott hálózatokról magyarországi hálózatokba irányuló normál díjas hívások esetén: 199 forint kapcsolási díjat fizetnek hívásonként, plusz az ügyfél által használt tarifacsomag Vodafone Magyarország hálózatán alkalmazott belföldi hívásdíját számlázási egységenként.


Itt megkülönböztetik a hálózaton kívüli és belüli hívásokat, csúcsidőbeni és csúcsidőn kívüli hívásokat. A Vodafone-listában szereplő országok valamelyikében roamingolva ugyanezen ország bármely mobil- vagy vezetékes hálózatába irányuló hívások esetén: az ügyfelek 199 forint kapcsolási díjat fizetnek hívásonként, plusz az ügyfél által használt tarifacsomag Magyarországon érvényes belföldi, hálózaton kívüli hívásdíját a tarifacsomaghoz tartozó számlázási egységenként. Harmadik ország hálózatába (azaz nem magyarországi vagy a roamingolás helye szerinti ország hálózatába) irányuló hívás esetén az ügyfelek 199 forint kapcsolási díjat fizetnek hívásonként, plusz a Magyarországról nemzetközi irányba indított hívások díjazása szerinti hívásdíjat a nemzetközi hívásokra vonatkozó számlázási egységenként.


Pannon GSM


A Pannon GSM 2005. június 21-től egyszerűsítette a tarifarendszert és a roamingforgalmak árazását. Az eddigi gyakorlattól eltérően az egész világon (a Vodafone 4 zónájánál is egyszerűbben) mindössze három díjzóna lesz érvényes, amelyeken belül szolgáltatótól függetlenül ugyanazok az árak lesznek érvényesek.







Roaming: egészséges verseny vagy kartell? 1
Roaming: egészséges verseny vagy kartell? 2
Roaming: egészséges verseny vagy kartell? 3
Roaming: egészséges verseny vagy kartell? 1


Mindegyik díjzónában négy különböző, forgalmi iránytól függő percdíj érvényes, amelyekkel naptól és időszaktól, valamint szolgáltatótól függetlenül számolhatunk.


T-Mobile


A T-Mobile nem követte versenytársai taktikáját, hanem fenntartja az adott ország szolgáltatójával kötött szerződésben rögzített árakat. Ez országonként eltérő tarifát jelent, ám gyakori, hogy a hazánktól hasonló távolságban fekvő területek (pl. Spanyolország és Tunézia) tarifái megegyeznek. A T-Mobile a könnyebb eligazodás érdekében keresőt működtet honlapján, amely minden ország tarifatáblázatát bemutatja az érdeklődőknek.







Roaming: egészséges verseny vagy kartell? 1
Roaming: egészséges verseny vagy kartell? 6
Roaming: egészséges verseny vagy kartell? 3
Roaming: egészséges verseny vagy kartell? 1


Humbug vagy nem humbug, egy biztos: nagyon nehéz kiigazodni a jelenleg érvényben lévő tarifarendszereken, a nyaralásra vágyó, túlhajszolt dolgozónak pedig kisebb gondja is nagyobb annál, minthogy átrágja magát a transzparensnek éppen nem mondható táblázatokon. Éppen ez az átláthatóság (vagy éppen át nem láthatóság) az, amin Brüsszel változtatni akar, hogy a fogyasztóknak nagyobb és könnyebb választási lehetőségük legyen.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik