Élet-Stílus

Jól hangolt borocska

Lendületesen látott neki a magyar piac meghódításának a Pfneiszl család. Az osztrák-magyar birtokon csaknem százhektáros komoly komplexumot hoztak létre 1999-ben.

Érzékelhető a különbség a közép-burgenlandi és a soproni térség borai közt: az osztrák fertály borai mintha kicsit hűsebbek és karcsúbbak, a magyaréi mintha kicsit teltebbek és tüzesebbek lennének. Ez leginkább nyilván a terroir-ra vezethető vissza, hiszen az osztrák ültetvényeket nem éri el a Fertő-tó kiegyenlítő hatása. A családi pincét Elizabeth és Franz Pfneiszl vezeti, két cuki lányuk is részt vesz a munkában, amelyet a tudatos borkészítés és üzletpolitika jellemez. Vörösboraik illeszkednek a színvonalas, jól hangolt, a francia és az újvilági technikai-borkészítési leleményeket felhasználó osztrák stílbe, amely képes az évjárathatásokat tompítva a hűsebb, nordikus vörösöket komplex, szép hordóművészettel elmélyített, harmonikus borokká koncentrálni.

Gránátba hajló rubin, telt és kiegyensúlyozott illat valami húsos-shirazos-fűszeres felhanggal és a szép hordó virágillatával. Savak okék (4,9 gram/liter), nagyon finom, lesimult tanninok. Némi halovány extraktédesség (és 1,9 gramm/liter maradékcuki). Gyümölcsös ízek némi sós érintéssel, utóízi határozott kesernye. Nem túl komplex, így nem túl hosszú, jól hangolt-balanszírozott borocska meglepő kerekséggel-jólhangoltsággal. Koraérett, lekerekedett jószág, tán az évjárat hatása ez. Tán ezért, hogy noha soproni, az egész cuccnak van valami délies stichje. A bor 4500 forint körüli áron érhető el, magát nehéz marhahúsokhoz vagy aromás keménysajtokhoz kínálja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik