Élet-Stílus

Ínyencségek a Polgár Galéria őszi aukcióján

A Polgár Galéria október 12-14-én rendezi őszi művészeti aukcióját, amelyen 750 tételre lehet licitálni. Festmények közül idősebb Markó Károly, Zichy Mihály, Viktor Vasarely képei is kalapács alá kerülnek.

A Polgár Galéria és Aukciósház közleménye szerint őszi aukciójukon a régi, nagy mesterek közül mindenképpen említést érdemel idősebb Markó Károly: Menekülés Egyiptomból című, időskori műve. A képet a festő élete utolsó, olaszországi éveiben festette Appeggiben. (Kikiáltási ár: 2,4 millió forint)

Zichy Mihály három művével, az Álomképpel, a Hamlettel és egy érdekességnek számító, szinte pornográf képeket tartalmazó albummal (Liebe) szerepel az árverésen. De említhetnénk még Székely Bertalan nevét is, aki II. Lajos holtestének feltalálása a Csele patakban című művével képviselteti magát (kikiáltási ár: 2 millió forint).

A XX. század nagy nevei közül kiemelkedik Viktor Vasarely: Montázs című műve (kikiáltási ár: 1,2 millió forint), valamint Berény Róbert: Mályvák az ablakban (kikiáltási ár: 1,1 millió forint ) és a Család a szabadban festménye.

Természetesen más, modernkori festők is hangsúlyosan szerephez jutnak az árverésen, mint Márffy Ödön, Máttis-Teutsch János , Schönbereger Armand, Pajzs Goebel Jenő, Perlott Csaba, Orbán Dezső, Scheiber Hugó, a manapság egyre divatosabb Molnár C. Pál és még sokan mások.

Falikárpit a XVII. századból

A 70 bútortétel közül kiemelkedik két copf komód, (kikiáltási ára: 500-550 ezer forint) valamint egy empire írószekreter, (kikiáltási ára: 850 ezer forint ), amelynek a belseje csodálatos tusfestést rejt. A szőnyegek között szerepel egy meglepő „kakukktojás” egy XVII. század végi flamand falikárpit (kikiáltási ára: 1,1 millió forint). Az országban már szinte alig található a piacon hasonló korú kárpit.

Ezüstkupa és briliáns

Az árverés második napján 200 ezüst tétel kerül kalapács alá. A gyűjtők a XVII.-XVIII. századi anyagokkal találkozhatnak, és a bécsi, pesti, prágai, felvidéki és erdélyi mesterek remekjeit vehetik meg. Az érdekességek és ritkaságok közt szerepel egy a XVI. században készült felvidéki reneszánsz serleg (kikiáltási ára: 240 ezer forint), egy nagyméretű, erdélyi díszpohár a XVII. század elejéről (kikiáltási ára: 320 000 forint) és egy bécsi ezüst empire szablya, melyet Matthias Schön készített 1816-ban. (kikiáltási ára: 700 000 forint)

Az árverés utolsó napján 150 műtárgy és 150 ékszer kerül kalapács alá. A műtárgyak között, a szokásos Kovács Margit és Zsolnay kínálat mellett néhány különleges üvegtárgy is fellelhető. Ilyen például az a certifikáttal ellátott Daum Nancy art-deco váza, mely a 90 darabos kis széria 17. példánya (kikiáltási ára: 750 ezer forint). A másik különlegesség az üvegek között egy nagyméretű, bronz lábakon álló Tiffany váza (kikiáltási ára: 380 ezer forint)
A 150 ékszertétel között a megszokott alacsonyabb, és nagyobb karátszámú briliánsékszer mellett érdekesség 7 darab antwerpeni gyémánt, mely hivatalos certifikációval (International Gemmological Institute), szigorúan lezárt tokban kerül árverezésre. Ezeket a köveket mindenütt a világon befektetésként vásárolják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik