Élet-Stílus

Az Oscar mellett a Golden Globe-ra is pályázik a Sorstalanság

A Golden Globe-díjra pályázó Sorstalanság című filmet hivatalos vetítésen megtekintették a Hollywoodi Külföldi Tudósítók Szövetségének (HFPA) tagjai Los Angelesben - tájékoztatott a Magyar Filmunió.

Az irodalmi Nobel-díjas Kertész Imre regényéből készült film iránt megnyilvánuló szokatlan érdeklődést jelzi, hogy a hétfői vetítésen a HFPA jelenlegi és két volt elnökén kívül a szervezet brit, indiai, szingapúri, argentin, malajziai, tajvani, görög, norvég, kínai, olasz és francia tagja is részt vett – írta a filmunió a szervezet magyar tagja, Návai Anikó közlésére hivatkozva.

Azon HFPA-tagok számára, akik most, vagy valamelyik előző fesztiválon még nem látták a Sorstalanságot, további két-három zártkörű vetítést szerveznek – olvasható a közleményben. (A Golden Globe-ra a filmek producerei vagy az alkotások amerikai forgalmazói nevezik a filmeket.) A verseny szabályainak megfelelően a külföldi tudósítók a szavazást közvetlenül megelőző időszakban a produkció által biztosított DVD-nézőkópiával “frissíthetik fel memóriájukat” – írta a filmunió.

A Golden Globe-díjakra jelölt filmek és alkotók listáját december 13-án hozzák nyilvánosságra. A díjakat 2OO6. január 16-án adják át.

A holokausztot egy 14 éves fiú szemével láttató alkotás magyarországi díszbemutatója februárban volt Budapesten; Koltai Lajos operatőr első rendezésének külföldi premierje a Berlinálén volt, amelyet számos fesztiválmeghívás és elismerés követett. Az alkotását a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége, a FIPRESCI az idei év tíz legjobb filmje közé választotta.
A jövő évi Oscar-díjért zajló versenyben is a Sorstalanság képviseli Magyarországot a legjobb idegennyelvű film kategóriában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik