Élet-Stílus

Bombameglepetések a hokivébén

A nagy hetes egyik tagja, a szlovák válogatott nem hogy a csoportjából nem jutott tovább a kanadai jégkorong-világbajnokságon, hanem a kiesés elkerüléséért száll jégre a szlovénok ellen. Az utolsó csoportkörben a Svájc legyőzte a svédeket, és veretlenül, a legtöbb ponttal várhatja a középdöntős küzdelmeket.

A 2002-ben vb-aranyérmes, tavaly hatodik, olimpiai ötödik szlovákok a csoportkörben legyőzték a norvégokat, de a németektől nagy meglepetésre kikaptak, így Jullus Supler csapatának győznie kellett a finnek ellen. Ehhez képest már a harnmadik percben vezetéshez juttatta a skandinávokat Kapanen. Igaz a gólban vastagon benne volt a szlovákok kapusa is, hiszen az éles szögből eleresztett gyenge lövés a lába között csúszott a kapuba.

Nem sokkal később emberelőnyös helyzetből Ruutu növelte a finnek előnyét: Kapanen száguldott el a bal szélen, a másik oldalon érkező csatártárshoz passzolt, aki a kapust elfektette, majd az üres hálóba passzolt. Másodpercekkel később Petrovicky révén szépítettek a szlovákok, és még az első harmadban ki is egyenlítettek. Az első 20 percben lekorcsolyázta ellenfelét a finn válogatott, de Kovacik egy kipattanó korongból 2-2-re alakított az állást.

A finnek csoportelsőként mentek tovább (iihf.com)

A finnek csoportelsőként mentek tovább (iihf.com)

A második játékrészben is frissebbnek tűntek a finnek, és egy újabb emberfórt Selanne használt ki, beállítva a 3-2-es végeredményt. A folytatásban szlovákok egyre inkább feljöttek, de az emberelőnyök kihasználatlanul maradtak, így a finnek veretlenül végeztek a csoport élén. A szlovákok abban reménykedhettek, hogy a németek legyőzik a norvégokat, így nem kell idő előtt búcsúzniuk a tornától. A norvégokat mindez nem különösebben foglalkoztatta, és 0-2-ről felállva, a hosszabbításban 3-2-verték a ellenfelüket, ezzel osztályozóra küldték Hossáékat.

A másik ágon az olasz és a francia gárda találkozik, jövőre közülük is az egyik csak a divízió I-ben szerepel majd a magyarok helyén. A párharcok az egyik fél második győzelméig tartanak.

A torna másik hatalmas meglepetését a svájci válogatott szolgáltatta, amely veretlenül, Svédországot is megelőzve végzett a csoportja élén. Az utolsó fordulóban a helvétek éppen a svédekkel találkoztak, és már az első percben megszerezték a vezetést. A háromkoronások a 10. percben egyenlítettek, de a harmad vége ismét a svájciaké volt, és 2-1-es előnnyel vonultak pihenőre.

A svájciak maximális pontszámmal jutottak középdöntőbe (iihf.com)

A svájciak maximális pontszámmal jutottak középdöntőbe (iihf.com)

A második felvonásban nem született gól, a záróharmadban pedig saját maguk dolgát nehezítették meg az egyre frusztráltabb svédek, hiszen szinte állandóan ült valaki a büntetőpadon. A hajrában a kitámadó skandinávoknak még kettőt berámolták a svájciak, és veretlenül nyerték meg a csoportjukat.

Halifax, világbajnokság, 3. forduló
A csoport:
Fehéroroszország-Franciaország 3-1
Svájc-Svédország 4-2

C csoport:
Norvégia-Németország 3-2
Finnország-Szlovákia 3-2

A csoportok végeredményei
A csoport: 1. Svájc 9 pont, 2. Svédország 6, 3. Fehéroroszország 3, 4. Franciaország 0
B csoport: 1. Kanada 9, 2. Egyesült Államok 6, 3. Lettország 3, 4. Szlovénia 0
C csoport: 1. Finnország 8, 2. Norvégia 4, 3. Németország 3, 4. Szlovákia 3 (azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmény döntött)
D csoport: 1. Oroszország 8, 2. Csehország 7, 3. Dánia 3, 4. Olaszország 0

A csoportok első három helyezettje a középdöntőben folytatja szereplését, míg az utolsók a kiesés elkerüléséért játszanak.

A középdöntős csoportok állásai:
E csoport: 1. Svájc 6 pont, 2. Oroszország 5, 3. Csehország 4, 4. Svédország 3, 5. Fehéroroszország 0 (6-8), 6. Dánia 0 (3-9)
F csoport: 1. Kanada 6, 2. Finnország 5, 3. Norvégia 4, 4. Egyesült Államok 3, 5. Németország 0 (3-8), 6. Lettország 0 (0-11)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik