Élet-Stílus

Hoki-vb: vége a bemelegítésnek

A legnagyobb esélyesnek vélt kanadai és orosz válogatott is hibátlanul zárta a középdöntőt a világbajnokságon. Innentől kezdve már élesben megy a küzdelem.

A kanadai válogatott sorozatban 15. vb-meccsét nyerte meg, a középdöntő utolsó körében magabiztosan, 6-3-ra verte a finneket. A Rick Nash, Ryan Getzlaf, Dany Heatley sor ezúttal is félelmetes volt, összesen nyolc pontot szorgoskodott össze. Heatley két góllal zárt, amellyel nem csak a góllövőlistát (9), de a kanadai tabellát is vezeti (13); Getzlaf termése egy gól, két gólpassz volt, míg Nash három assziszttal segítette az övéit.

A „juharleveleseknél” Shane Doan is duplázott, előbb az alapvonalról emelt a hálóba, majd egyszerűen vállon lőtte Sami Lepistót, és onnan a korongnak már zavartalan volt az útja a kapuig. Furcsa jelenet volt. Ám nem ez volt a csata egyedüli érdekessége, szintén említést érdemel, hogy a kilenc gólból három is emberhátrányos helyzetnél született – kanadaiaknak kétszer, míg a finneknek egyszer volt előny a hátrány.

Amúgy egy pillanatig sem volt kérdéses a hazaiak győzelme (Kanada már 5-1-re és 6-2-re is vezetett), amely azt jelenti, hogy a finnek a norvégokat kiütő Egyesült Államokkal játszanak a negyeddöntőben. Az amerikaiak tehát „melegében” visszavághatnak a középdöntős mérkőzésen elszenvedett, a videóbírók hibájának is „köszönhető” vereségért.

A kanadaiak a finneket is elpáholták (AFP)

A kanadaiak a finneket is elpáholták (AFP)

A lett-német meccsen a negyeddöntőért küzdő baltiak háromszor is megszerezték a vezetést, ám a harmadik harmadban – méghozzá öt perc alatt! – zsinórban lőtt három góllal fordított Németország, és ezzel kikaparta a gesztenyét Norvégiának, amely így bejutott a legjobb nyolc közé – igaz, a Kanada elleni mérkőzésen teljesen sansztalannak tűnik.

Az E-csoportban az esélyes, még veretlen orosz válogatott két harmad alatt eldöntötték a Svájc elleni találkozóját, és ezzel meg is elégedett, ugyanis az utolsó húsz percben már hátradőltek, így az ellen szorossá tette a végeredményt.

Persze ez a tényen nem változtat, az oroszok nyertek (Alekszander Ovencskin egy gólt és egy gólpasszt jegyzett, Makszim Szusinszkij pedig duplázott), így az élen zárták a csoportot, ekképp pedig az egyenes kieséses negyeddöntőben ismételhetnek, hiszen újra Svájccal találkoznak, míg Csehország Svédországgal csap össze. A dán-fehérorosz mérkőzést előbbi hosszabbítás után nyerte meg, de mind a két csapat kiesett.

Középdöntő, F csoport:
Kanada-Finnország 6-3 (2-1, 2-0, 2-2)
Németország-Lettország 5-3 (1-1, 1-2, 3-0)
Egyesült Államok-Norvégia 9-1 (3-0, 3-1, 3-0)

A csoport végeredménye:
1. Kanada 15 pont
2. Finnország 11
3. Egyesült Államok 9
4. Norvégia 4
5. Németország 3 (13-27)
6. Lettország 3 (8-19)

E csoport:
Dánia-Fehéroroszország 3-2 (0-0, 1-0, 1-2, 1-0), h.u.
Oroszország-Svájc 5-3 (3-0, 1-0, 1-3)

A csoport végeredménye:
1. Oroszország 13 pont
2. Csehország 9 (20-14)
3. Svédország 9 (23-16)
4. Svájc 9 (16-15)
5. Fehéroroszország 3
6. Dánia 2

A szerdai negyeddöntő párosítása:
Oroszország-Svájc
Csehország-Svédország
Kanada-Norvégia
Finnország-Egyesült Államok

Ajánlott videó

Olvasói sztorik