Élet-Stílus

Jót tett a korai húsvét a fővárosi hoteleknek

Az év első négy hónapjában a három-, a négy- és az ötcsillagos szállodák 50 százalékos szobakihasználtsággal működtek. A bruttó szobaárbevétel 6 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi szinthez képest. Elsősorban a vidéki szállodáknál tapasztalható visszaesés miatt mintegy 1,5 százalékkal csökkent a vendégéjszakák száma.

Egy kiadott szállodai szoba bruttó átlagára 17 ezer forint volt az év első négy hónapja során. Ez a mutató a budapesti ötcsillagos egységekben kiemelkedően magas (33 800 forint) volt. A fővárosi négy- és a vidéken működő négy- és ötcsillagos szállodák átlagosan 12 800–16 600 forintos, míg a háromcsillagos egységek 8 900–10 400 forintos szobaárat érvényesítettek – mutat rá a KSH gyorstájékoztatója.

Balaton és Budapest az élen

Az egy kiadható szállodai szobára jutó szobaárbevétel átlagosan napi bruttó 8 400 forint volt. A legmagasabb összeget (20 200 forintot) a budapesti ötcsillagos egységek érték el, a legalacsonyabbról a Nyugat-Magyarországon található háromcsillagos egységek (3 700 forint) számoltak be. A bruttó 6 százalékos szobaárbevételnél nagyobb emelkedésről a Balaton partján működő háromcsillagos szállodák, valamint a fővárosi egységek számoltak be.

Nem maradtak vendég nélkül az ötcsillagos szállodák (fotó: MTI)

Nem maradtak vendég nélkül az ötcsillagos szállodák (fotó: MTI)

2008. január–áprilisban a megfigyelt egységekben az eltöltött vendégéjszakák száma 1,5 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakában mérthez képest. A fővárosi szállodákat a vendégéjszakák számának növekedése, vagy stagnálás jellemezte. A többi szállodában (a Balatonnál működő háromcsillagosok kivételével) csökkent a vendégéjszakák száma.

Jól jött a korai húsvét

2008-ban a szállodák nem tudták megismételni az egy évvel korábbi sikeres márciusi és áprilisi forgalmat. A vendégéjszakák volumenének áprilisi változására hatással volt az a körülmény is, hogy 2007-ben áprilisra, 2008-ban márciusra estek a húsvéti ünnepek.

Január és április között a budapesti szállodákban minden kategóriában 50 százalék fölött volt a szobakihasználtság, a vidéki hotelekben azonban csak 39–47 százalékos kihasználtságot mértek. Ez alól csak a kelet-magyarországi háromcsillagos egységek (50 százalék) jelentettek kivételt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik