Élet-Stílus

Karácsonyi ajándék Parséknak

Gyenesei István sportért felelős önkormányzati miniszter utasítására gyorsított eljárásban fizeti ki a tárca Pars Krisztiánnak, Kammerer Zoltánnak és Kucsera Gábornak, valamint a felkészítésükben részt vett szakembereknek és nevelőedzőknek a pekingi olimpiai szerepléssel kiérdemelt jutalmak különbözeteit.

December 22-re valamennyi érintett bankszámlájára megérkezik az olimpiai sorrendben történt előrelépés révén járó összeg.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó testületének december 11-i döntése alapján, – a pekingi játékokon eredetileg elért helyezésén javítva – Pars Krisztián férfi kalapácsvetésben a negyedikről a második, míg a Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor kajak páros 1000 méteren az ötödikről a negyedik helyre lépett előre, annak nyomán, hogy doppingvétség miatt utólag kizárták a versenyből a fehérorosz Vagyim Gyevjatovszkijt és Ivan Tyihont, valamint az Adam Seroczynski, Mariusz Kujawski lengyel duót.

Két helyet előrelépett (MTI)

Két helyet előrelépett (MTI)

A 26 éves Pars Krisztián még karácsony előtt megkapja az olimpiai ezüstéremért járó plusz 6 millió forintot, vagyis 18 millió forintra egészül ki a jutalma. Jövő hét hétfőn a Kammerer, Kucsera egység is felveheti a negyedik helyért járó anyagi elismerés különbözetét, amely fejenként 3,2 millió forint.

Emellett természetesen Pars Krisztián az ezüstéremért járó magasabb állami kitüntetést is megkapja majd. Ezen elismerés átadásáról jövő év elején gondoskodik a tárca – áll a közleményben.

A magyar csapat végül is három arany-, hat ezüst- és két bronzéremmel zárta az augusztusi versenyeket. Pars ezüstjével az összesített éremtáblázaton nem a 21., hanem Lengyelországot (3 arany, 6 ezüst, 1 bronz) megelőzve a 20. helyen végzett.

A tárca összegzése szerint a kiegészítő olimpiai jutalom összesen mintegy bruttó 28 millió forint, amellyel együtt a kormány csaknem kétmilliárd olimpiai, s további közel 635 millió forint paralimpiai jutalmat fizetett ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik