Élet-Stílus

Folyamatosan ellenőrzik Armstrongot

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) ígéretéhez híven nem bánik kesztyűs kézzel az amerikai sztárral, a doppingellenőrők rendszeresen vizsgálják a hétszeres Tour de France-győztest.

A hétszeres Tour de France-győztes Armstrong szeptember 9-én jelentette be, hogy három év kihagyás után visszatér, és jövőre szeretné nyolcadik alkalommal is megnyerni a világ legjelentősebb körversenyét. A kazah bejegyzésű Asztana csapatánál száll nyeregbe az amerikai klasszis, aki elsőként januárban egy ausztrál versenyen indul.

Addig is még számos doppingellenőrzés vár Armstrongra, aki saját bevallása szerint az elmúlt 18 hétben 11 alkalommal kerestek fel. Legutóbb csütörtökön a texasi otthonában vettek tőle mintákat az UCI emberei. „Az UCI Németországból küldött egy embert, ami számomra nem tűnik túl logikus lépésnek” – írta Twitter-honlapján a 37 éves kerekes.

A nyolcadik Tour-győzelmére készül (MTI/EPA)

A nyolcadik Tour-győzelmére készül (MTI/EPA)

Tour de France hétszeres győztese augusztus elsején adta le a szükséges papírokat reaktiválásához az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynökségéhez (USADA), így az UCI engedélye nélkül csak február elsejétől indulhatott volna viadalokon. A Nemzetközi Szövetség azonban kivételezett Armstronggal, akik éppen emiatt gyakoribb ellenőrzésekre számíthat.

Armstrong visszatérésének sokan nem örülnek. „Ha azt gondolja, hogy visszatérésével minden kérdésre választ ad, téved. Mert most legalább ugyanannyi megválaszolatlan kérdés merül fel” – fogalmazott Richard Pound, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) exelnöke. „Még mindig magyarázatot kell adnia arra, hogy miként találtak hat korábbi mintájában EPO-t.”

A 37 esztendős Armstrong pályafutása során soha nem akadt fenn doppingvizsgálaton, ám a L’Equipe című francia lap szerint az 1999-es Tour-győzelme alkalmával EPO-t használt. A nemzetközi szövetség a B próba hiányára hivatkozva végül felmentette a vádak alól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik