Az 578 alkalommal végzett mintavétel elemzése szerint a legnépszerűbb hamburgercég legnagyobb menüje tartalmaz 78 mesterséges adalékot, azaz „fogásonként” átlagosan hét “E” található az ételsorban. Habár a cég állítása szerint a húspogácsa színtiszta darált marhahús, a zsemle, a sajt és a szószok már közel sem ennyire természetes eredetűek. A Big Mac-szendvics ezért 18, a sajtburger 17 élelmiszeripari „műanyagot” tartalmazott.
A Big Mac és a sajtburger – a vizsgálat szerint – olyan tartósítószert tartalmaz, amelyről megállapították, hogy súlyosbítja a hiperaktív gyerekek tüneteit, hasonlóan a cég 1250 brit éttermében árusított desszertek és üdítőitalok színezékeihez. Holott a vállalat – éppen az fogyasztóvédők kampányának hatására – azt állította, hogy csökkenti termékeiben az E számú adalékokat. A napilap tanulmánya ennek éppen az ellenkezőjét látszott bizonyítani: az elmúlt év során a felhasznált adalékok inkább szaporodtak, mint csökkentek.
Nincs menekvés az E-számoktól (Fotó: sxc.hu)
A közelmúltban a McDonald’s elleni számos vád – sokan szinte az elhízás egyik fő okozójaként emlegették – miatt több „egészséges” étel került a kínálatba, mint például a saláta és az ásványvíz; valamint ekkor vezették be a „legfrissebb alapanyagokból készült” szlogent is.
A vállalat brit csoportja nem volt hajlandó nyilatkozni az adalékanyagokról a The Independentnek. A lap tesztje szerint azonban a brit kínálatban csak a gyümölcsös táska, a tea és a nyers répa mentes a hozzáadott anyagoktól.
A McDonald’s közleményében kijelentette, hogy igyekszik megszabadulni a tartósítószerektől, s hogy a southamptoni kutatás vegyszerei közül csak a nátrium-benzoát mutatható ki a burgerekben, az is kizárólag a savanyúságban. Ezenkívül hangsúlyozták, hogy beszállítóikat ösztönzik az adalékanyagok használatának csökkentésére „ahol lehet”. “Azon dolgozunk, hogy csökkentsük, illetve bizonyos esetekben akár teljes egészében elhagyjuk a mesterséges színezékeket és a tartósítókat” – közölték.