Élet-Stílus

Alföldi már a Nemzetiben

Megkezdte a munkát a Nemzeti Színházban is Alföldi Róbert, a teátrum július 1-jével kinevezett igazgatója.

Megkezdte a munkát a Nemzeti Színházban is Alföldi Róbert, a teátrum július 1-jével kinevezett igazgatója.

Alföldi a hétfőn Seress Zoltánnal, Bárka színházbeli utódjával közös tájékoztatóján kiemelte: a színházi szokásnak megfelelően február végén, március elején közlik a társulatok tagjaival, igényt tartanak-e a munkájukra a következő évadban, s március végéig a színészek is jelzik, szeretnének-e maradni. Az új igazgató kiemelte, hogy mindenkivel személyesen szeretne beszélni erről.

Nem poszt kérdése

Hangsúlyozta, hogy a március 1-jével a Bárka élére kinevezett Seress Zoltánnal éppoly jó a kapcsolata, mint a Nemzeti Színház jelenlegi igazgatójával, Jordán Tamással. Arra a kérdésre, milyen szerződés alapján dolgozik az „átmeneti időben”, vagyis július 1-jéig a Nemzeti Színházban, valószínűsítette, hogy valamiféle megbízási szerződésben rögzítik, milyen jogkörrel van ott jelen.

Alföldi már a Nemzetiben 1

Alföldi Róbert

„A Nemzeti Színházban én úgy kapok megbízást Jordán Tamástól, hogy normális, teljes, mindenféle jogkörrel felruházva tudjak működni június 30-ig is” – mondta az MTI kérdésére Alföldi Róbert. Hozzátette ugyanakkor: ez nem poszt kérdése, elkezdett a Nemzeti Színházban is „működni”, ezért olyan fontos, hogy legyen egy hivatalos, kvázi megbízási papír, ami pontosan rögzíti azt, milyen jogkörrel van ott.

A pályázat előtt rendezték a Bárka ügyeit

Jordán Tamás az MTI-nek telefonon azt mondta, hogy erről (megbízási papírról) nincsen szó, és jogilag sem biztos, hogy megfelelő ez a megoldás. Nem zárta ki ugyanakkor annak lehetőségét, hogy a fenntartó így látja majd helyesnek. Hangsúlyozta, hogy ebben nem dönthet a fenntartó instrukciója nélkül, ez a felügyelőbizottság és a nemzeti vagyonkezelő hatáskörébe tartozik.

Jordán Tamás tájékoztatása szerint minden olyan szerződéshez, amely június 30. utáni érvényű, beleértve a színészek szerződését is, lesz egy melléklet. Ezeken szerepel majd Alföldi Róbert, a július 1-jével hivatalba lépő igazgató egyetértő aláírása. Alföldi Róbert a hétfői eseményen kiemelte: amikor elhatározta, hogy pályázik a Nemzeti Színház Zrt. vezérigazgatói posztjára, a legfontosabb az volt, hogy előtte megbeszéljék, mi legyen a Bárka Színházzal.

A János Vitéz elmarad

A színművész-igazgató hangsúlyozta: a Bárka az elmúlt két évben visszakerült a budapesti vérkeringésbe, ezért fontos volt, hogy olyasvalaki vegye át a színház irányítását, aki tudja, mi történt ott az elmúlt időszakban, és akiben a társulat is „nagyjából megbízik”. Alföldi Róbert szerint Seress Zoltán bizonyos értelemben folytatja, amit ő elkezdett, bár biztosan valamilyen más művészi arculatot fog megjeleníteni.

Kitért arra, hogy a mostani évadban még két darabot rendezett volna a Bárka Színházban, ezek közül csak az egyik valósul meg: a Don Carlos című Schiller-darab bemutatóját februárra tervezik, elmarad ugyanakkor Kacsóh Pongrác János Vitéz című előadásának júniusra jelzett premierje. Az utóbbi változásnak azonban nem az „itt is – ott is” helyzet, a „budapesti társasjáték” az oka – mondta, de az indokokról még nem kívánt nyilatkozni.

A Bárka kinőtte a pubertást

Seress Zoltán megnyugtatónak nevezte, hogy a józsefvárosi önkormányzat képviselő-testülete január 16-án egyhangú döntéssel szavazott neki bizalmat. Kiemelte, hogy a Bárka társulata az elmúlt két évben „összeérett”, mostanra „elhagyta a pubertáskort” és a felnőttkorba lépett, lehet terhelni, lehet minőségi munkát végezni.

Véleménye szerint az eddigi „üzemi hőfokot, fordulatszámot” mindenképpen tartani kell. Fontosnak nevezte, hogy ne csak a Bárka Színház utazzon külföldre vendégjátékra, hanem ez „visszafelé” is megvalósuljon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik