Élet-Stílus

Nehéz teszt előtt a németek

Az A-csoporthoz hasonlóan a következő négyesben is az előző forduló két győztese és két vesztese mérkőzik. Délután Horvátország a torna egyik esélyesével, Németországgal találkozik Klagenfurtban, s mindkét fél a történelemre (is) hivatkozva próbál erőt meríteni.

Tizenkét éve az angliai kontinenstornán a németek egy kemény belépőkkel és elszabadult indulatokkal tarkított meccsen a nyolc között 2-1-es győzelemmel kiejtették a horvátokat, akik két évvel később a franciaországi világbajnokságon egy 3-0-s sikerrel álltak bosszút, szintén a negyeddöntőben. A németek elleni diadalt Horvátország legnagyobb futballsikere követte: Bobanék akkor bronzérmesként fejezték be a tornát.

A kispadon ülő Slaven Bilic mindkét csapatnak tagja volt, ám egyik legjobb játékosa, Niko Kovac úgy véli, kár a múltban vájkálni, a csütörtök koraesti mérkőzés mindkettőtől eltér – szinte mindenben.

Joachim Löw magyaráz tanítványainak: javulni kell! (Getty)

Joachim Löw magyaráz tanítványainak: javulni kell! (Getty)


Kovac: elég a történelemórákból!

„A múlt a történelemkönyvekbe kívánkozik” – így a múlt felemlegetésében éllovas horvát lapokkal is látványosan szembehelyezkedő csapatkapitány. „Mindannyian vagy a helyszínen, vagy a képernyőn követtük az akkori eseményeket. Azóta minden megváltozott. A futball is gyorsabb lett, s ami a legfontosabb, ’mi’ nem ’az’ a csapat vagyunk. A németek elleni meccs presztízs-értékű. Háromszoros világbajnokok, s amikor gyengébbek, még akkor is az elithez tartoznak. Megpróbáljuk a legjobbunkat nyújtani, s meggyőződésem, a németek is így tesznek, hisz nem kártyázni és nem barátkozni jöttünk ide. A győzelemre hajt majd mindkét csapat, de a régi tusáktól eltérően úgy hiszem, ezúttal a fair play dominál majd.”

Mintha megbeszélte volna mondanivalóját a másik oldalon dirigáló, s az előzményeket meg sem említő Balackkal. A németek kapitánya szerint a horvát csapat erős, s ellenük valószínűleg nem lesz elég az a teljesítmény, ami Lengyelország legyőzéséhez vezetett:
„Örülünk, hogy legyőztük a lengyeleket, ám a horvátok elleni találkozó után mérhetjük fel, hol is tartunk jelenleg. Másfajta csata lesz. A horvátok Európa-bajnokok szeretnének lenni, s ne feledjük, az angolokat kétszer is megtréfálták, azaz erősek. Optimizmusra ad okot, hogy a lengyelek ellen nem voltak gyenge pontjaink, de fel kell pörgetnünk a játékunkat, hisz a horvátoknál akár erősebb csapatokkal is találkozhatunk majd, fejlődnünk kell. Nem hibázhatunk, ha a döntőbe akarunk jutni.”

Akiktől sokat várnak a horvátok: Kranjcar és Bilic

Akiktől sokat várnak a horvátok: Niko Kranjcar és Slaven Bilic (Getty)

Németország és Horvátország összesen hét alkalommal csapott össze: ebből háromszor a második világháború előtt, míg négyszer az ország függetlenségének kivívása után, azaz a 90-es években. A németek öt találkozót nyertek, egy döntetlen született, a horvátok egy diadalt számlálnak.

A jóval korábbi mérkőzésekre való hivatkozás helyett érdemes egy pillantást vetni a két csapat legutóbbi – barátságos – mérkőzésére. A 2004-es Eb előtti felkészülés során a felek február 18-án Splitben találkoztak, s a németek remek meccs után 2-1-re győztek.

Az alábbi csapatok ütköztek meg a dalmáciai városban: Horvátország: Pletikosa – Zivkovic, Tomas, R. Kovac (Simic, 46.), Simunic – Srna, N. Kovac, Roso (Leko, 46.), Babic (Neretljak, 74.), Prso (Olic, 58.), Klasnic.
Németország: Kahn – Friedrich, Wörns, Nowotny, Lahm – Baumann, Hamann, Freier (Schneider, 77.), Frings (Ramelow, 62.) – Klose (Lauth, 80.), Kuranyi (Bobic, 67.).

Gólzápor várható az esti meccsen

A két nagy mögött az osztrákoknak és a lengyeleknek is igyekezniük kell. Mindkét együttes vereséggel kezdett, ám biztató jelek voltak itt is, ott is: az osztrákok a második félidőben gyakorlatilag kapujukhoz szegezték a horvátokat, míg a lengyelek nem egy ígéretes támadást vezettek a németek ellen – elsősorban a befejezéssel volt a gond.

A semleges szurkolók szempontjából jó hír, hogy a két együttes rendre gólgazdag mérkőzést vívott. Nyolc meccsen négy osztrák és négy lengyel győzelem született, s az egyetlen 1-0 mellett (az osztrákok 1935-ben Varsóban diadalmaskodtak) kiemelkedik az 1994-es varsói 3-4-es osztrák siker. Legutóbb a 2006-os vb selejtezőiben mérkőznek meg, s mindkétszer a lengyelek örülhettek: Bécsben 3-1-re, Chorzowban 3-2-re nyertek.

13. európa-bajnokság, ausztria és svájc

B-csoport, 2. forduló

2008. június 12., 18:00
Horvátország-Németország
Klagenfurt, Wörthersee. Vezeti: De Bleeckere (BEL)
Várható kezdőcsapatok
Horvátország: Pletikosa – Corluka, R. Kovac, Simunic, Pranjic – N. Kovac – Srna, Modric, Kranjcar – Rakitic – Olic. Szövetségi kapitány: Slaven Bilic
Németország: Lehmann – Lahm, Mertesacker, Metzelder, Jansen – Schweinsteiger, Ballack, Frings, Podolski – Klose, Gomez. Szövetségi kapitány: Joachim Löw

2008. június 12., 20:45
Ausztria-Lengyelország
Bécs, Ernst-Happel. Vezeti: Webb (angol)
Várható kezdőcsapatok
Ausztria: Macho – Prödl, Stranzl, Pogatetz – Aufhauser, Standfest, J. Säumel, Gercaliu – Ivanschitz – Harnik, Vastic. Szövetségi kapitány: Josef Hickersberger
Lengyelország: Boruc – Wasilewski, Mi. Zewlakow, J. Bak, Golanski – Lobodzinski, Lewandowski, Dudka, Krzynowek – Smolarek, Guerrero. Szövetségi kapitány: Leo Beenhakker

Az állás:
1. Németország 3 pont (2-0), 2. Horvátország 3 (1-0), 3. Ausztria 0 (0-1), 4. Lengyelország 0 (0-2)

Aktuális forma

Horvátország
2008. június 8.: – Ausztria 1-0 (Eb-csoportmeccs)
2008. május 31.: – Magyarország 1-1 (idegenben, barátságos)
2008. május 24.: – Moldova 1-0 (otthon, b.)
2008. március 26.: – Skócia 1-1 (i., b.)
2008. február 6.: – Hollandia 0-3 (o., b.)

Németország
2008. június 8.: – Lengyelország 2-0 (Eb)
2008. május 31.: – Szerbia 2-1 (o., b.)
2008. május 27.: Fehéroroszország 2-2 (o., b.)
2008. március 26.: – Svájc 4-0 (i., b.)
2008. február 6.: – Ausztria 3-0 (i.b.)

Ausztria
2008. június 8.: – Horvátország 0-1 (Eb)
2008. május 30.: – Málta 5-1 (o.b.)
2008. május 27.: – Nigéria 1-1 (o., b.)
2008. március 26.: – Hollandia 3-4 (o.b.)
2008. február 6.: – Németország 0-3 (o.b.)

Lengyelország
2008. június 8.: – Németország 0-2 (Eb)
2008. június 1.: – Dánia 1-1 (o., b.)
2008. május 27.: – Albánia 1-0 (semleges, b.)
2008. május 26.: – Macedónia 1-1 (s., b.)
2008. március 26.: – USA 0-3 (o., b.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik