Élet-Stílus

Hidegrekord várható szerdára

Szerdán sok eső, erős szél és igen erős szél várható, így megdőlhet a közel százéves hidegrekord – ez így együtt leginkább az októberi időjárást jellemzi.

Nagyon valószínű, hogy szerdán megdőlhet a hidegrekord – mondta a FigyelőNetnek Nadrai Attila meteorológus. Július 23-án 1913-ban mértek 14,6 Celsius-fokot Sopronban, és jólehet, hogy szerdán a nyugati országrészben nem is lesz ennél magasabb hőmérséklet. Az pedig még valószínűbb, hogy a budapesti 16,3 fokos hidegrekord is megdől. A meteorológus szerint az külön érdekesség, hogy tavaly pont ez volt az az időszak, amikor július 20-án az abszolút melegrekord dőlt meg, 41,9 Celsius-fokkal.

Szerdán egyébként az esős hideg mellett erős szél is várható óránkénti 80-100 kilométeres sebességgel. Mindez együtt leginkább az októberi időjárásra emlékeztet. Szerda hajnalig délen és keleten, majd a középső és nyugati országrészben is sokfelé várható eső, zápor, főként északkeleten zivatar is kialakulhat, többfelé jelentős mennyiségű csapadék valószínű. Az északnyugati, északi szél megerősödik, az esti óráktól többfelé viharos lökések várhatók. A legerősebb széllökések szerdán elérhetik a 80-100 kilométeres óránkénti sebességet.

Szerda estig a Kárpát-medence időjárását egy tőlünk délkeletre kimélyülő ciklon alakítja, hatására többfelé jelentős mennyiségű csapadék és viharos szél várható. Többnyire borult lesz az ég, tartósabb felszakadozás szerda délutántól keleten valószínű. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12, 17 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán általában 15 és 20 fok között várható.

Európa északi és középső vidékén ciklonok és azok frontjai teszik változékonnyá az időjárást. Finnországtól Ukrajnán át az Appennini-félszigetig egy hullámzó frontrendszer húzódik. Ennek mentén a gyakran erősen megnövekvő felhőzetből többfelé esik az eső, záporeső, helyenként jelentős mennyiségű csapadék hull. Nyugat-, Délnyugat-Európa nagy részén anticiklonális hatások alakítják az időjárást. Jobbára csendes, nyugodt az idő, sokat süt a nap, az időnként megnövekvő felhőzetből csak néhol fordul elő jelentéktelen csapadék. A hőmérséklet csúcsértéke a mediterrán térségben és a Fekete-tenger környékén általában 28, 35 fok között alakul, de Spanyolországban helyenként ennél is melegebb van. A kontinens nyugati és északi, valamint középső vidékén jóval hűvösebb az idő, többnyire 18 és 25 fok közé melegszik fel a levegő, de a tartósan felhős, csapadékos helyeken napközben is csak 15 fok körül alakul a hőmérséklet.

A bővebb előrejelzésért nézze meg időjárás oldalunkat >>

Ajánlott videó

Olvasói sztorik