Gazdaság

NYITÓ EUROPARK, ÉPÜLŐ MAMMUT – Üzlet a központ

Lendületben marad a bevásárlóközpont-építés a fővárosban. Március elején megnyílik Pesten az Europark, és a napokban aláírták a jövő nyárra elkészülő budai Mammut üzletház 30 millió márkás finanszírozási hitelét is. Újabb dobásra készül a Pólust létrehozó befektetői kör is, amely a Nyugati pályaudvar mögött várhatóan egy másik kereskedelmi és szórakoztató központot épít fel.

Nem csillapodik a bevásárlóközpont-láz a fővárosban. A Széna téren 60 millió márkából megvalósuló Mammut üzletközpont például 1998 augusztusára nyitja meg kapuit. A beruházásra 1996 februárjában, 200 milliós alaptőkével jött létre a Mammut Rt., amelynek tulajdonosai a Burginvest Rt., a Covent Rt., a Magyar Építők Rt., a MantaCo Kft., a Postabank Invest Rt. és a Terra Integra Kft.. Mint kitűnik, a társaságban a Postabank egyik leányvállalata is résztulajdonos, a múlt héten a Mammut Rt. mégis a Magyar Külkereskedelmi Bankkal írt alá 30 millió márkás, 9 éves futamidejű hitelszerződést a beruházás finanszírozására. A fennmaradó részt a cég tulajdonosai, illetve a bevásárlóközpontban helyiséget bérlők és boltot vásárlók finanszírozzák majd.

A Fény utcai piac tőszomszédságában épülő, hétszintes komplexum kisebb lesz, mint az elmúlt fél évben megnyílt nagy bevásárlóközpontok (lásd grafikonunkat). A Mammutban egy nagy alapterületű szupermarket és egy 1200 négyzetméteres játékterem lesz; a 223 tervezett üzlet átlagosan 66 négyzetméteres alapterülete kisboltos üzletközpontot sejtet. A március 11-én, a Határ út és az Üllői út kereszteződésében nyíló Europarkban másfélszer nagyobb alapterületre kevesebb mint harmadannyi üzlet jut, így ott a boltok átlagos nagysága meghaladja majd a 350 négyzetmétert. A Mammut majdani “lakóinak” regisztrálása megkezdődött. Az eddigi érdeklődés alapján – állítja Kenyeres Sándor, az rt. elnök-vezérigazgatója – a ház már most “túlfedett”.

Az üzletközponthoz 900 férőhelyes parkolóházrész is csatlakozik majd. Ez a környék parkolási gondjait is enyhítheti, hiszen az objektum nagysága nem indokol ekkora parkolót. Különösen, hogy az eddigi bevásárlóközpontok közül ez mondható leginkább belvárosinak – tömegközlekedési kapcsolatait tekintve talán az Europarkkal mérhető össze. Míg azonban a Bau Holding, a Magyar Ilbau és egy osztrák magánszemély tulajdonában lévő, és a Spar Magyarország érdekeltségébe tartozó Europark Kispest Kft. által üzemeltetett Europark a bevásárlóközpont funkciót akarja a legszéleskörűbben betölteni, addig a Mammut szórakoztató és sportprofilokat is felvenne. Felső szintjén például fitness, szauna, szolárium és squash-pálya is lesz. Ennek ellenére vezetői cáfolták, hogy az üzletközpont az elitet célozná meg.

A két új induló vélhetően még ebben az évezredben további versenytársat kap. A Nyugati pályaudvar mögötti telket ugyanis várhatóan teljes egészében megvásárolhatja az az Euroinvest Rt., amelyben a Pólus befektetői érdekeltek. A West End-udvar jelenleg a West End Kft.-é, amelynek a MÁV és az Euroinvest Rt. a tulajdonosai. A vasúttársaság tulajdonrészére kiírt árverés eredménytelenül ért véget, így azt az Euroinvest kivásárolhatja. Az üzlet heteken belül létrejöhet, s megkezdődhet az új, méretében vélhetően a Pólushoz hasonló bevásárló-szórakoztató központ építésének előkészítése.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik