Gazdaság

HOLLAND NEMZETI TÁVKÖZLÉS – Másodpercmutató

A Tantusz információja szerint az Európai Unió államai közül először - június 1-jén - a holland nemzeti távközlési társaság vezeti be a vezetékes telefonvonalakon a másodpercenkénti számladíjat.

A holland nemzeti távközlési vállalat, a PTT Telecom tavaly több mint 9 százalékkal növelte eladásait, amit a társaság éves üzleti jelentése főként az ISDN-vonalak számának látványos növekedésének tud be. Ugyanakkor a hagyományos telefonvonalak száma is nőtt, s ennek eredményeképpen 100 lakosra ma 54 bekötött vonal jut Hollandiában. 16 millió lakosra jelenleg valamivel több mint 1 millió mobilkészülék jut, ami 7 százalékos országos lefedettséget jelent. A PTT tavalyi bevételei összeségében meghaladták a 14 milliárd guldent, s ebből a vállalat több mint 2 milliárdot költött fejlesztésekre, beruházásokra.

Ami az árképzést illeti, a távközlési szolgáltatások árainak kialakítását kormányzati rendeletek szabályozzák. Ennek értelmében semmilyen szolgáltatás ára nem nőhet gyorsabban a fogyasztói árindexnél. Az elmúlt években az áremelkedések mértéke ettől mindig elmaradt, sőt a nemzetközi hívások piacán még csökkentek is a díjak. Tavaly január elseje óta az egységes európai szabályozásnak megfelelően valamennyi távközlési szolgáltatás – a nyilvános telefonfülkék használatától kezdve egészen a mobiltelefonéig – áfa-köteles (az adó mértéke 17,5 százalék).

Információnk szerint a holland távközlési társaság június elsejétől – Európában elsőként – bevezeti a másodpercenkénti számladíjat a vezetékes telefonálásra. Így az átlagos telefonhasználó kevesebbet fizet, ha Hollandiába beszél, és ezzel párhuzamosan bizonyos nemzetközi hívások díja is mérséklődik. A PTT szándéka szerint a jövőben a fogyasztóknak nem kell fizetniük a hangposta-szolgáltatás használatáért, de ez egyelőre még csak terv. Ugyancsak júniustól egységesítik az Európai Unió országaiba, illetve Norvégiába és Svájcba irányuló telefonhívások díját: este nyolc óra után és hétvégén percenként kevesebb mint 1 gulden lesz a nemzetközi hívás ára. Ezzel párhuzamosan különböző kedvezményes csomagokat ajánlanak fel azoknak, akik főleg este és hétvégén telefonálnak, illetve azoknak, akik egy hónapban összesen nem telefonálnak el egy órát.

Tavaly a holland polgárok 8,43 millió vonalon csaknem 10,77 milliárd hívást bonyolítottak le. Nemzetközi összehasonlításban ezzel nem számítanak a sokat telefonáló nemzetek közé, noha Európában csak Luxemburgban olcsóbb a telefon, mint Hollandiában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik