Gazdaság

INTER-EURÓPA BANK – Kitaposott úton

A banki tevékenység bővülését illetően rendszerint kiegyensúlyozott növekedést mutató Inter-Európa Bank Rt. (IEB) az első negyedévben újabb négy és fél milliárd forinttal növelte mérlegfőösszegét, amely így hamarosan átlépheti a százmilliárd forintos határt. Idén mindazonáltal a tavalyi kiemelkedő növekedésnél szerényebb rátával számol az IEB, adózás előtti eredményét viszont szeretné két és fél milliárd forint körüli értékre feltornászni. Ennek időarányos részét, 651 millió forintot – melyhez a konszolidáció következtében a nem pénzintézeti tevékenység 32 milliós eredménye társul – máris sikerült elérnie.

Ebben kulcsszerepet játszottak a banki szolgáltatásokból adódó, gyakorlatilag kockázatmentes bevételek: 268 milliós nettó eredményük kétharmada a bankszámlavezetés, egyharmada pedig az okmányos műveletek hasznából eredt.

Az IEB ügyfeleihez kihelyezett hiteleinek értéke 2,7 milliárd forinttal emelkedett az első negyedévben, ezen belül is a biztonságos folyószámlahitelek 1,8 milliárdos állományának növekedése dominált. A hosszabb lejáratú, éven túli hitelek értéke csupán 700 millió forinttal nőtt, aminek java részét az IFC-források kihelyezése adta. Az ügyfelekkel szembeni követelések március 31-én mindenesetre elérték az év végére tervezett állomány kilencven százalékát.

Az IEB ugyanakkor aktív volt a bankközi pénzpiacon is: kihelyezései négymilliárd forinttal növekedtek – igaz, ennek java része, egyetlen tranzakció során, a jegybankhoz került. A bank államkötvényeinek értéke ugyanakkor 3,8 milliárd forinttal csökkent.

Erőteljes dinamikát mutatott a hitelintézet ügyfelektől szerzett forrásainak növekedése, ezeken belül is elsősorban a forintbetétek állománya emelkedett. A bankközi pénzpiacon szerzett források között a rövidebb lejáratúakat ugyancsak forintban vonta be az IEB, az éven túli hitelfelvételeknél viszont a devizaforrások bővültek inkább.

Komolyabb akvizíció, nagyarányú piaci terjeszkedés nem volt, és – tudomásunk szerint – ma sincs tervbe véve az IEB-nél, bár az Ukrajna irányában folyó kereskedelmi forgalom finanszírozását elősegítő tuzséri kirendeltség és kijevi képviseleti iroda megnyitása megemlíthető.

Az április végén csendben lezajlott éves közgyűlés döntéseinek értelmében az idén várhatóan két részvénykibocsátási programot is lebonyolít a bank. A tartaléktőke egy részének “alaptőkésítésével” kibocsátandó ingyenes bónuszrészvények várhatóan augusztusban jelenhetnek meg a tőzsdén, elvben megfelezve az aktuális tőzsdei árfolyamot. (Az alaptőke-emelés cégbírósági bejegyzéséről szóló hirdetmény megjelenésének napján a részvénykönyvben szereplő részvényesek minden egyes részvény után egy-egy bónuszrészvényre tarthatnak igényt.) A közgyűlés ugyanakkor felhatalmazta az igazgatóságot 1,4 milliárd forint névértékű “igazi” – vagyis a bank számára valóban friss tőkét jelentő – új részvény kibocsátására is, ami három-három és fél milliárd forinttal növelheti majd az IEB saját forrásait, ám esetleg kissé csökkentheti az utóbbi időben viszonylag egyenletesen alakuló tőzsdei részvényárfolyamot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik