Gazdaság

KÖZPONTOSÍTOTT KÖZBESZERZÉS – Lefaragók

A csecsemő jól van, bár némi gyermekágyi láz érzékelhető - összegezte a közbeszerzés központosítása óta eltelt időszak tapasztalatait Tunyogi László, a Miniszterelnökség Közbeszerzési és Gazdasági Igazgatósága (MKGI) főigazgatója. Az igazgatóság már az új rend első négy hónapjában 1373 millió, míg a közbeszerzéssel megbízott másik, belügyminisztériumi illetőségű intézmény mintegy 700 millió forint értékben vásárolt. A megtakarítás együttesen több mint 400 millió forintra tehető.

A közbeszerzés április elsejei központosítása óta két intézmény foglalkozik a területtel: az MKGI és a BM Országos Közbeszerzési Főigazgatósága (OKF). Előbbihez a kiemelt termékek közül az információs eszközök, a gépkocsik és az üzemanyagok, míg utóbbihoz az irodabútorok, az irodatechnikai eszközök, a papíráru, a nyomtatványok, a telefonok és a fénymásolók tartoznak.

Az MKGI 934 millióért számítástechnikai eszközöket (ezen belül 650 millió forintért számítógépet) vásárolt; 439 millióért beszerzett másfélszáz személygépkocsit (Suzuki, Opel és Audi márkájúakat), továbbá 800 millió forint értékben üzemanyagot. Az OKF közel 700 millió forintért rendelt országosan kiemelt termékeket.

A megtakarítás mindkét intézménynél eléri a 20 százalékot. Ez forintra váltva az MKGI esetében 270, míg az OKF-nél 140 millió forintot jelent. Tunyogi László egy teljes év alatt legkevesebb 1 milliárd forint megtakarítására számít; a BM főigazgatósága ugyanezt az összeget 3-4 milliárd forintra taksálja – már amennyiben megvalósul az általuk várt 15-20 milliárdos közbeszerzési költés 1998-ban.

Az új rendben folyamatosan el tudták látni termékekkel az érintett központi költségvetési intézményeket, s maga az eljárás is megtakarítással járt – mondta el Tunyogi László. Igaz, a hivatalnak nehézségekkel is szembe kellett néznie. Az MKGI által ellátott intézmények esetenként sokallták például a beszerzett eszközök árát. A kritikával kapcsolatban a főigazgató kifejtette: a jó minőség az árban is tükröződik, s nem vásárolhattak az adók és az áfa megtakarításával. A jövőben mindenesetre gyakrabban és kisebb mennyiségekre írnak ki pályázatokat, hogy kivédjék az újabb intézményi kifogást, amely szerint szűk a választék. A bővítést azonban korlátozza, hogy jelenleg termékkörönként csupán egy nyertest hirdethetnek. Az MKGI a kincstárral együtt dolgozik azon panasz megoldásán is, mely szerint túl későn fizetnek a szállítóknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik