Gazdaság

FOGLALKOZTATÁSI EU-CSÚCS – Recept nélkül

Az Európai Unió (EU) tizenhatodik tagállamának 18 millió lakosa van - érzékeltette a munkanélküliségi probléma nagyságát az Európai Bizottság elnöke, Jacques Santer, a témának szentelt csúcsértekezletet megelőzően. A foglalkoztatásról rendezett kormányfői találkozóra érkezőket tüntető tömeg fogadta Luxemburgban; ez sem hatott azonban a résztvevőkre, akik ezúttal is konkrét recept nélkül álltak fel a tárgyalóasztaltól.

Évente 2 millió fővel gyarapszik azok csoportja, akik több mint egy éve járnak hiába állás után; a tartósan munka nélkül levők száma így immár kis híján 9 millióra rúg Európában. Az EU statisztikai hivatala szerint Olaszországban van a legtöbb régi munkanélküli: az összes állástalanok 65,1 százaléka. Az úgynevezett aktív programokra – átképzésre, munkahelyteremtésre – a legtöbbet Svédországban költenek, ahol (19 százalékkal) a legkisebb a tartósan állástalanok aránya. A skandináv országban a munkanélküliségre szánt szociális kiadásoknak csak egyharmad jut a passzív védelemre: munkanélküli segélyre, korai nyugdíjazásra.

A fiatalkori munkanélküliség aránya az összeshez képest az EU-ban átlagosan 15,5 százalék, az eltérések azonban nagyok: Spanyolországban például 41, míg Ausztriában csupán 6 százalékos.

A foglalkoztatásról rendezett kormányfői találkozót 50 ezres tüntetés előzte meg Luxemburgban. Az EU valamennyi országából érkezett érdekképviseleti aktivisták vonultak fel annak érdekében, hogy érdemi eredményekre ösztönözzék az illetékeseket. Az unió történetében ez volt az első csúcstalálkozó, amelyet kizárólag a foglalkoztatás problémáinak szenteltek.

A brüsszeli végrehajtó testület valóban ambiciózus tervet dolgozott ki, amelynek nyomán a fiatal munkanélküliek száma töredékére, az összes állástalan aránya pedig a jelenlegi 10,6-ról 7 százalékra csökkenne öt év alatt. Ám ezeket a javaslatokat eddig több bírálat érte, mint dicséret. A tagországok ugyanis a jelek szerint nem kívánnak nemzeti szinten számszerű elkötelezettséget vállalni a munkanélküliség csökkentésére, és a mostani tanácskozáson is csak általános politikai célokban állapodtak meg az érintettek.

Látványosan elkötelezte magát viszont az Európai Beruházási Bank (EIB), amely létrehozta azt a 125 millió ecu-s (140 millió dolláros) hitellehetőséget, amely a fejlett technológiákhoz kapcsolódó kis- és középvállalatok támogatására szolgál. Ezzel teljessé vált a banknak a foglalkoztatás előmozdítására szánt csomagja, amelynek össztőkéje meghaladja az egymilliárd ecu-t. Az EU házibankja azzal teljesíti ki az amszterdami EU-csúcsértekezleten ez ügyben kapott megbízatását, hogy jövő januárban magas szintű szakértői konferenciát szervez a munkanélküliség gazdasági problémáinak megvitatására.

A tagállamoknak nyújtott különféle programokon keresztül az EIB már eddig is a fő nemzetek fölötti finanszírozója volt a gazdasági növekedés és a foglalkoztatás előmozdítására tett erőfeszítéseknek. Tavaly a bank 21 milliárd ecu-t fektetett be az EU-országok gazdaságába, és ennek egy része visszahat a foglalkoztatásra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik