Gazdaság

OROSZ KORMÁNYÁTALAKÍTÁS – Leváltva megőrzés

Külföldi elemzők és befektetésialap-kezelők megítélése szerint a pénzügyminiszteri tisztségéből leváltott Anatolij Csubajsz, az orosz piacgazdasági reformok atyja - első miniszterelnök-helyettesként - továbbra is döntő szerepet játszik majd az orosz gazdaságban.

Nem okozott megrázkódtatást a befektetők körében a pénzügyminiszter leváltása, valamint az sem, hogy az orosz parlament alsóháza múlt héten elutasította a kormány adóreform- javaslatát. A duma követelte, hogy a kormány január 15-ig módosítsa a tervezetet, hogy februárban el lehessen kezdeni szavazni róla.

Az elutasított koncepció – ésszerűsítve a jelenlegi nehézkes, bürokratikus rendszert – 246-ról 31-re csökkentette volna az adófajták számát, mérsékelte volna a kulcsokat és szélesítette volna a levonási lehetőségeket. A parlamenti elutasítás indoklása szerint a kormány nem vette figyelembe a képviselők 4,5 ezer módosító indítványát.

Az adóügy rendezetlensége a leggyakoribb buktató, amely miatt a Nemzetközi Valutaalap (IMF) időnként elhalasztja az esedékes részletek kiutalását Oroszországnak a tavaly óta futó hároméves, 10,2 milliárd dolláros kiterjesztett hitelkeretből. A pénzt ugyan viszonylag könnyen nélkülözik, ám az IMF-fel való együttműködés befolyásolja Oroszország nemzetközi pénzügyi megítélését, hitelképességét.

Moszkvai hír szerint egyébként – novemberi helyszíni vizsgálódásaik nyomán – a világ vezető hitelminősítő intézetei nem változtatnak Oroszország hitelbesorolásán. Korábban a Standard and Poor’s “BB-“, a Moody’s “Ba2”, az IBCA “BB+” minősítést adott; mind a három kockázatosnak számító fokozat.

Ami a pénzügyek élén történt cserét illeti, azzal kapcsolatban több nyugati elemző is véleményt nyilvánított. Charles Blitzer, a londoni Donaldson Lufkin and Jenrette feltörekvő piacokkal foglalkozó vezető közgazdásza úgy vélte: Csubajsz szárnyait megnyirbálták ugyan, de alapjában véve nem tolták félre az útból a politikust.

Az orosz befektetők nyugodtan fogadták, hogy Jelcin elnök a duma költségvetési bizottságának elnökét, Mihail Zadornovot nevezte ki Csubajsz helyére. Gavin Rankin, a Trojka Gyialog gazdasági elemzője elmondta: a piac tudta, hogy Csubajsz utóda képzett ember lesz, aki nem forgatja fel az orosz kormány reformpolitikáját. Zadornovot Moszkvában technokratának tekintik, aki minden bizonnyal folytatja majd a reformokat.

A részvényárak a bejelentés után valamelyest emelkedtek a moszkvai tőzsdén. Zadornov kinevezésének hírére néhány befektető felbátorodott, és elkezdte vásárolni a legismertebb és legértékesebb orosz vállalatok részvényeit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik