Gazdaság

Elviselhető feketepiac

A legnagyobb magyar forgalmazókat összefogó Magyar Ásványolaj Szövetség legutóbbi ülésén információink szerint egyetértés alakult ki abban, hogy a feketepiac aránya “elviselhetőre” csökkent Magyarországon. Más kérdés, hogy további visszaszorításához már új módszerek szükségesek. Végleges felszámolása ugyanis mindaddig kilátástalan marad, amíg az üzemanyagok árának 70 százaléka adó, ami eleve visszaélésre csábít. Probléma az is, hogy nem megfelelő az ellenőrzés és nem korrektek a hazai üzemanyagszabványok sem. Még mindig megéri adómentességet élvező extrakönnyű fűtőolajat behozni, majd némi “átalakítással” gázolajként értékesíteni – elsősorban a mezőgazdaságban. A tetten-érés esélye pedig csekély, mert a terméket töltőállomásokon kívül forgalmazzák.

A felelősök egyelőre egymásra mutogatnak. A vámhatóság a törvényhozókat kárhoztatja, mondván: miért kell újra és újra módosítani az előírásokat. A honatyák viszont azt kérik számon a hatóságoktól, miért nem elég hatékony az ellenőrzés. Megoldást jelenthet, ha a bővítik a VPOP és az Apeh pénzügyi lehetőségeit, illetve hatékonyabbá válhat az ellenőrzés akkor is, ha a T. Ház megalkotja a jövedékiadó-törvényt, egyszerűsítve‚ s egy kézbe összefogva az ellenőrzést.

Miklós László, a Jövedéki Tanács elnöke szerint “sokat javult” mára a jogalkotók és hatóságok reagálóképessége. (A tanácsot – amelynek az Apeh, a VPOP és a Pénzügyminisztérium mellett az összes jövedékiadó-köteles termékkel foglalkozó társaság szakmai szövetségei is tagjai – Medgyessy Péter pénzügyminiszter éppen ezért, valamint a jobb koordináció érdekében hozta létre.) A javuló reakcióidőt mutatja, hogy a Szabványügyi Tanács “rövidesen” módosítja az extrakönnyű fűtőolaj szabványát. (Tízszeres hígításban is fekete színűnek kell majd maradnia, s nem tartalmazhat festékanyagot.) Ezenkívül pedig tervezik, hogy az extrakönnyű fűtőolajat is csak szakosított vámhivatalokban lehet majd vámkezeltetni. Olyan helyeken tehát, amelyek megfelelő műszerekkel rendelkeznek a minőség ellenőrzésére. Július elején megjelent az a kormányrendelet is, amely lehetővé teszi egy korábbi ipari miniszteri rendelet betartását. E hónaptól tehát – a Jövedéki Tanács egy korábbi javaslatának elfogadásával – kizárólag olyan üzemanyagot lehet forgalmazni, amely megfelel a magyar szabványnak. Tovább szűkíti a feketézők mozgásterét, hogy augusztus elsejétől a “nem kiszerelt” – tehát tartályokban érkező – kenőolaj-féleségek behozatalát is csak szakosított vámhivatalok engedélyezhetik.

Az viszont bizonyos, hogy a néhány éve még extraprofitot hozó “szőkítés” korszaka mára véget ért: az azonos szintre hozott eladási ár miatt semmi értelme sincs háztartási tüzelőolajat hamisítani. Az egykori olajbárók már a feketegazdaság más területein kamatoztatják tőkéjüket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik