Gazdaság

KONZUMBANK – Kalapács alatt?

Még ebben az évben sor kerülhet a Konzumbank eladására - nyilatkozta az elmúlt héten Medgyessy Péter pénzügyminiszter. A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) tulajdonában lévő hitelintéztet iránt több külföldi befektetői csoport érdeklődik, közülük kettő állítólag szándéknyilatkozatot is letett a pénzügyi tárca asztalára.

Elsősorban “vevői nyomással” magyarázzák a szakértők, hogy a Konzumbank magánosítása a tervezettnél korábban került napirendre. A hitelintézet kérői közül kettő – az amerikai Citibank, és a dél-koreai Daewoo – már azt is jelezte, hogy amennyiben pályázatot írnak ki a bank részvényeire, azon részt vesznek. A két jelentkező mellett ugyanakkor értesüléseink szerint újabb befektetői csoportok (például egy kanadai cég) is feltűntek, bár szándékaik komolyságáról egyelőre még keveset lehet tudni.

A hitelintézetnek a további növekedéshez legalább egymilliárd forintnyi tőkeemelésre lenne szüksége – mondta a Figyelőnek Szabóné Pákozdi Éva, a bank vezérigazgatója. A jelenleg 3,3 milliárd forintos jegyzett és 2,5 milliárd forintos saját tőkével bíró bank az idén elsősorban “eszközoldali aktiválásra” készül, ami lényegében az üzletpolitikában megcélzott kis- és középvállalkozói kör hatékonyabb hitelezését jelenti.

Winkler Gyula, a tulajdonos MFB ügyvezető igazgatója érdeklődésünkre elmondta, hogy a Konzumbank esetleges eladása nem jár szükségszerűen a fejlesztési bank körül alakuló pénzügyi csoport stratégiájának módosulásával, legfeljebb a megvalósítás egyes elemei változnak. Mindazonáltal az MFB-csoport-nak a jelenlegi elképzelések szerint szerves része egy országos hálózattal bíró kereskedelmi bank, ezt a szerepet pedig eddig a Konzumbank töltötte be. Kiválása esetén viszont felértékelődnek a csoport más elemei, így például a tavaly év végén az MFB “vonzáskörzetébe” került, kereskedelmi banki jogosítványokkal rendelkező Corvinbank, illetve egyéb lehetőségek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik