Gazdaság

INTEGRÁCIÓS ELŐKÉSZÜLETEK – Belül tágasabb

Magyarország gyors csatlakozási tárgyalásban reménykedik az Európai Unióval (EU) - hangzott el egy múlt heti integrációs fórumon. Egy másik konferencián a makrogazdasági közelítés néhány kulcselemét vették górcső alá.

Intenzív csatlakozási tárgyalássorozatot várunk – jelentette ki Szent-Iványi István, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának szabaddemokrata elnöke azon a konferencián, amelyet a Közép-Európai Egyetem (CEU) szervezett a régió integrációs esélyeiről. Szent-Iványi szerint az eszmecserék végére 2-2,5 esztendő alatt pont kerülhet. Magyarország egyébként viszonylag kevés átmeneti időszakra szóló szabályozással számol.

Ma még bizonytalan, hogy az EU és a NATO kibővítése után milyen formát ölt majd az új európai rend – vélekedett Lord William Wallace, a London School of Economics professzora. Nem világos, hogy évtizedek múltán hol húzódik majd az unió határa. Szerinte az eddigi lassú tempó alapján kétséges, vajon elérhető-e 2005-re az új tagok felvétele. Georg Woschnagg, Ausztria külügyminisztériumának főosztályvezetője optimistábban fogalmazott, mondván: hibás az az értékelés, amely a júniusi amszterdami csúcson történteket kudarcként állítja be. Az intézményi reformok elnapolása ugyanis nem veszélyezteti az unió bővítését.

Arra, hogy az integrációs folyamatok jó pályán haladnak, példaként említhető az EU és a Pénzügyminisztérium (PM) szakértői által kidolgozott középtávú gazdasági program. A programot citáló Báger Gusztáv PM-főosztályvezető szerint a csatlakozás szempontjából is kulcselem, hogy a gazdasági növekedés és az infláció csökkenése egyszerre valósuljon meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik