Tudomány

Drakula házát találták meg Pécsett

Egyértelműen bizonyítható, hogy Drakulának volt háza Pécsett, erről egy oklevél tájékoztatja az utókort.

Most már biztos, hogy az egykori vérengző havasalföldi fejedelem, Vlad Tepes, azaz Drakula egykori házának pincéjét találták meg tavaly ősszel a pécsi Széchenyi tér feltárásakor a régészek.

Ezt egy adásvételi szerződés bizonyítja, amelyben az áll, hogy Drakula felesége, Szilágyi Jusztina elajándékozta a házat az egyik fegyverhordozó apródjuknak.

Drakula vajda históriája évszázadok óta foglalkoztatja az embereket, Pécsett szeptember 20-án egy konferenciát is rendeznek az egykori fejedelemről.

Vlad Tepes, más néven karóba húzó Vlad, a kegyetlenségéről és kínzásairól elhíresült erdélyi úr az adatok szerint több évet élt Pécsett. Házának pincéjét tavaly ősszel tárták fel a régészek. 16 méter hosszú sötét folyosó, beláthatatlan nyílások vannak a föld alatt.

A régészek kutatták a leletet, de egy évvel ezelőtt még nem volt teljesen biztos, hogy Drakula házát találták meg.

Egy később előkerült adásvételi szerződésről azonban kiderült, hogy a házat Drakula özvegye, Szilágyi Jusztina férje halála után elajándékozta egy fegyverhordozó apródnak, amelyet később eladtak.

Az adásvételről 1489. szeptember másodikán kiállított oklevélben a Drakulyaként említett személyről most bebizonyosodott, hogy valóban Drakula volt.

III. (Karóbahúzó) Vlad, a valódi Drakula

III. Vlad, más néven Karóbahúzó Vlad Havasalföldi fejedelem volt a XV. században. Hírnevet az uralkodása alatti különös kegyetlenkedéseivel szerzett.

Uralkodóként az Oszmán Birodalomtól független politikát folytatott és harcolt az oszmán terjeszkedés ellen. Éppen emiatt Romániában III. Vladot Havasalföld védelmezőjének tekintik.

1897-ben írt Bram Stoker: Drakula című regényének köszönheti hírnevét. III. Vladot a Sárkány Lovagrend lovagjává is avatták, így „Dracul” mellékneve a rendszeresen viselt jelvényre utalhatott.

Más feltételezések szerint III. Vlad kegyetlen ember lehetett, ezért adták neki oláh alattvalói a Dracul gúnynevet – e román szó jelentése a „sárkány” mellett „ördög”.

MI LESZ DRAKULA HÁZÁVAL?

Drakula hírhedt volt kegyetlenkedéseiről, azt azonban, hogy a pécsi pincében milyen szörnyű szenvedések történtek, csak sejteni lehet.

A Független Hírügynökség információi szerint az új pécsi Széchenyi teret úgy készítették el, hogy bármikor újra fel lehessen tárni az egykori fejedelem, Drakula házát. Azonban az, hogy ez a feltárás valaha megtörténik-e,egyelőre, nem tudni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik