Gazdaság

Putyin Gazpromja az INA-t kéri Orbántól?

gazprom ()
gazprom ()

Horvát sajtóinformációk szerint Alekszej Miller a magyar kormányfő politikai támogatását kérte, ha a Mol az INA-részesedés eladása mellett döntene.

Ahogy arról a Hír24 is beszámolt, szerdán Orbán Viktorral tárgyalt Budapesten a Gazprom elnöke. Nem egyértelmű, hogy pontosan miről zajlott az eszmecsere.  Először ugyanis arról szóltak a hírek, hogy aláírták a Déli Áramlatról szóló megállapodást, a Miniszterelnöki Sajtóiroda azonban ezt cáfolta.

A Hvg.hu egy magas rangú, magyar politikai forrásokra hivatkozó horvát lapértesülésre hivatkozva azt írja, hogy a Gazprom érdekelt az INA megvásárlásában, és ez volt az egyik fő témája Orbán Viktor és Alekszej Miller szerdai találkozójának.  Alekszej Miller, a Gazprom vezére állítólag politikai támogatást kért Orbán Viktortól, amennyiben a Mol az INA eladása mellett dönt.


Fotó: MTI

Közben a Vecernjilist horvát hírportál „Jönnek az oroszok: Putyin Gazpromja az INA-t kéri Orbántól” címmel számol be az értesülésről, és a cikkben az olvasható, hogy a magyar legfelsőbb vezetésből származó információ szerint Miller azért kért politikai támogatást Orbántól az INA-pakett eladása esetén, mert az állam a legnagyobb részvényes a Mol-ban, így a támogatás nyilvánvalóan egy ilyen tranzakció feltétele lenne.

A cikk szerint a Gazprom vásárlási szándéka új elem a horvát kormány és a Mol közötti konfliktusban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik