Gazdaság

Államosíthatnák a kocsmákat is

A kisajátítási törvény új fideszes módosítója durva dolgokat tenne lehetővé. Ma tárgyalja a parlament.

A legtöbb magyar élete alatt egy vagy két lakásban éli csak le az életet, s az is jellemzően saját, nem bérelt. Ha azonban a parlament elfogadná a György István fideszes képviselő által benyújtott törvényjavaslatot, amely egyebek között a kisajátítási törvényt is módosítaná, akkor akárkit ki lehetne lakoltatni a lakásából csupán azért, mert egy országgyűlési képviselő vagy bármelyik közjogi tisztségviselő vagy hivatala oda szeretne költözni. Kap majd valamennyi kártalanítást a kisajátítási törvény szabályai szerint.

Zajos, büdös? Mehet isten hírével!

A törvényjavaslat egyébként egy másik esetben is engedélyezi az állami kisajátítást,  „a település lakossága életminőségének javítása céljából a település klimatikus és ökológiai viszonyainak megőrzése, javítása, védelme, a levegőszennyezettség és a zajterhelés csökkentése” érdekében. Ez lényegében azt jelenté, hogy a zajos vagy büdös ingatlanokról is kitehetnék a cégeket, magánszemélyeket.

Fotó: Neményi Márton

Képzeljük csak el! Ha a település urainak nem tetszik egy autószerelő üzem, egy esténként zajos kocsma, netán egy gyár, akkor kezdeményezhetik az állami kisajátítást a környezetvédelemre hivatkozva. Az alkotmány szerint amúgy a magántulajdont csak kivételes közérdek esetén lehet elvenni, s a kisajátítási törvényben immár sokadszor módosítanák azt, hogy mi fogadható el kisajátítási jogalapként.

A legbombasztikusabb javaslat

A György István által benyújtott – majd Horváth Zoltán, Vantara Gyula és Babák Mihály által is megtámogatott – javaslatban van egyébként elrejtve az a módosítás is, amely miatt mégsem kellene kiadni az Erzsébet-utalványos reklámszerződéseket, hiába szól róla bírósági határozat. Kíváncsivá tett hát minket, hogy ki is az a képviselő, aki egy ilyen javaslathoz adja a nevét.

De ki az a György István?

György István eddigi parlamenti munkássága elsősorban az alkotmányhoz és az energetikához fűződik, bár volt már egyéni javaslata az állami vagyonnal kapcsolatban is. Nem túl aktív képviselő: 2010 óta hét önálló indítványt adott be, de valójában ebből négy volt csak, amelyet kizárólag ő jegyzett.

A parlamentben eddig mindösszesen három ügyben hallatta a hangját: beszélt a személyszállítási törvényről előadói minőségben (a közlekedésről egyszer napirend előtt is beszélt), s vezérszónoka volt a közterületi parkolásról szóló vitának. Egyszer pedig ismertette a gazdasági bizottság véleményét a pénzügyi biztosról szóló törvény módosításáról.

Ingatlanok, tartozással

Ám ha a vagyonnyilatkozatát megnézzük, már támadhat némi ötletünk arról, hogy miért is adhatta be ezt a javaslatot. György István 1982-ben ajándékba kapott egy házat, amely emeletráépítéssel végül is 104 négyzetméteres lett, de hol? Kőbányán! Aztán vásárolt Kisszékelyben egy üdülőt, meg Tinnyén egy építési telket, meg örökölt Siófokon egy hétvégi házat. Ezek közül valamelyik alighanem masszívan eladósította a képviselőt, hiszen 71 ezer forint svájci frank tartozása volt év elején.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik