Élet-Stílus

Gúzsba kötötték a kisbolygó névadóját

A Vlagyimir Viszockij emlékére nyílt kiállítás középpontjában a lábánál vastag kötéllel gúzsba kötött félmeztelen Hamlet áll. Az orosz színész, költő, énekes születésének hetvenedik évfordulójára a Petőfi Irodalmi Múzeumban emlékezhetünk. (Videó)

„Viszockij ereje abban rejlett, hogy az orosz nép véleményét ki merte mondani a brezsnyevi korban” – jelentette ki E. Csorba Csilla, a múzeum főigazgatója A különc bolygó – Vladviszockij 2008 című tárlat pénteki megnyitóján. Viszockij élete a halála után, kultuszával teljesedett ki – tette hozzá.

A művészről halála után kisbolygót neveztek el a Mars és a Jupiter között 1986-ban. A Vladviszockij nevű égitestnek a stilizált mása mellett versrészletek, lemezborítók, Viszockij-kötetek és plakátok várják a kiállítótérben az érdeklődőket. Az egyik terem közepén Viszockij Hamletként van megkötözve a brezsnyevi kort szimbolizáló tárgyakhoz. A bemutató az 1938 és 1980 között élt különc alkotó szellemiségét képekkel, hangdokumentumokkal, filmekkel, videoinstallációval és számos Viszockij-gondolattal, vers- és dalrészlettel idézi meg.






Egyre nő a Viszockij-kultusz

Ez az első magyarországi múzeumi Viszockij-tárlat – mondta el a FigyelőNetnek a Viszockij-életmű kutatója, a kiállítás rendezője, Viczai Péter. Szerinte egyébként a színész kultusza az utóbbi években megerősödött Oroszországban és itthon is. Ezt alátámasztja egyébként a teltházas megnyitó.

Viszockijt sokan egyszerűen zseninek tartják, és ma már mindenki elismeri, hogy nagyon sok mindenben megelőzte a korát. Példaként Viczai a szleng beemelését említette a költészetbe, amely ma már az orosz irodalomban is mindennapos.

Temetése tömegtüntetés volt a rendszer ellen

A Moszkvában született Vlagyimir Viszockij színésztanulmányai után megjárt sok moszkvai színházat, míg 1964-ben kikötött a Taganka Színházban, amelynek a tagja is maradt élete végéig. A színházalapító főrendező, Jurij Petrovics Ljubimov adott lehetőséget, hogy bizonyítson a színészi pályán, és emellett dalait és szövegeit is bemutathatta.

Gitárral kísért dalai az orosz sanzon hagyományaira épültek, de megjelentek benne a kocsma-, katona-, és börtöndalok is. Dalait nemigen adták ki, a lakásokban, színházban amatőr módon felvett számokat magnón másolták egymásnak a rajongók. Közel harminc filmben játszott. Feleségével, Marina Vlady francia színésznővel viharosan alakult a kapcsolatuk egészen az alkoholizmussal és a drogokkal küszködő énekes 1980-as haláláig. Temetése Moszkvában már-már tömegtüntetés volt a rendszer ellen.



Gúzsba kötötték a kisbolygó névadóját 1

Vlagyimir Viszockij (forrás: Viczai Péter, Képgaléria! )



Magyar filmben szerepel együtt Viszockij és Vlad

Viczai Péter kiemelte, hogy a Petőfi Irodalmi Múzeumban bemutatott tárlatuk elsősorban Viszockij magyar vonatkozású tevékenységére, hatására fókuszál. Látható lesz ennek megfelelően egy rész Mészáros Márta 1977-es Ők ketten című filmjéből, amely igazi kuriózum.

Ez ugyanis az egyetlen film, amelyben Viszockij és Marina Vlady együtt szerepelnek egy rövid jelenetben. Ebben a világhírű Vlady a főszerepet alakítja, egy munkásszálló igazgatónőjeként, aki pártfogásába veszi a Monori Lili által megformált munkáslányt, miközben ő maga is kénytelen szembenézni házassága nehézségeivel. Az emlékkiállításon ugyancsak látható egy 25 perces riportfilm a művészről.

Az orosz Elvis

A brezsnyevi korszakban nemcsak a Szovjetunióban, de a szocialista blokk többi országában is az ellenkultúra szimbólumává vált. Hatása azóta is érződik, és Oroszországban valóságos kultusz alakult ki körülötte. A dalait magyarul feldolgozó Hobó egy interjúban elmondta, hogy leginkább ahhoz hasonlít, ahogyan Elvist az Egyesült Államokban imádják a mai napig. Mindenesetre eredeti Viszockij-relikviákat a budapesti tárlaton nem tudnak kiállítani, mivel a 2008-as esztendő Oroszországban Viszockij-emlékév, és azokat az orosz Viszockij-hívőknek mutatják be.

/A KÜLÖNC BOLYGÓ – VLADVISZOCKIJ 2008
Kiállítás Vlagyimir Viszockij születésének hetvenedik évfordulója alkalmából.
A tárlatot május végéig nézhetik meg az érdeklődők a Petőfi Irodalmi Múzeum Bártfay termében./

Ajánlott videó

Olvasói sztorik