Gazdaság

Egekben a banki díjak – hol veszít többet?

Banki-atutalas(210x140)(3).jpg (banki átutalás)
Banki-atutalas(210x140)(3).jpg (banki átutalás)

A bankok többsége áthárítja a tranzakciós illeték növekedését a fogyasztókra, de az egyes számlák költségnövekedésében hatalmas különbségek vannak.

A tranzakciós illetéket augusztus 1-jével emelték a készpénzügyleteknél 0,3 százalékról 0,6-ra, az elektronikus tranzakcióknál 0,2 százalékról 0,3-ra. Ezzel egyidőben a készpénzfelvételnél eltörölték a 6 ezer forintos felső határt.

A kép elsőre egységesnek tűnik: a legnagyobb hazai bankok többsége áthárítja a megnövekedett költségeket az ügyfelekre. A tényleges számlaköltségekben azonban hatalmasak az eltérések.

Ki így, ki úgy hárít át

Ha kicsit alaposabban átnézzük a banki ajánlatokat, feltűnik, hogy nagyon hasonlónak látszó banki magatartás nagyon eltérő mértékű költségnövekedést eredményez – idézi az Index Gergely Pétert, a BankRáció.hu szakértőjét.

Átlagos bankolási szokások mellett a jelenleg legkedvezőbb tíz számla között például akad, ahol közel 50 százalékos költségnövekedéssel is találkozhatunk. Ilyen az Erste SzuperNulla módozata. Ugyanakkor például a Budapest Bank Kényelem Plusz folyószámlájánál ebben az esetben szinte nem változnak a kiadások.


Fotó: Kummer János

A különbségek legtöbbször a számlák sajátosságaiból, másrészt olyan kitételekből adódnak, amik könnyen elkerülik az ügyfél figyelmét a számlacsomag kiválaszásakor. Az, hogy egy bank milyen minimális összeget, vagy éppen felső határt állapít meg az egyes tranzakciókra, kínál-e ingyenes szolgáltatásokat, nagyon komoly eltéréseket jelenthet a bankköltségekben.

Kártyás fizetésnél nem vészes

A legdrasztikusab vátlozásokat a készpénzfelvételi díjaknál találjuk. A Budapest Bank a pénztárban való kifizetésnél jelenleg legfeljebb 11 ezer forintos díjat számít fel, ez a tétel azonban augusztus végétől 95 ezer forintra nő. Még durvább a helyzet a Volksbanknál, ahol akár 250 ezer forintot is fizethet, aki a bankfiókban kíván a pénzéhez jutni – figyelmeztet az Index. Hasonlóképp oda kell figyelni idegen bank automatájából történő pénzfelvételnél: ekkor az Erste például szeptembertől 10 ezer forint után 1240 forintot von majd le.

A kártyás fizetés tűnik az egyetlen kivételnek. Egyelőre csak a Citibank jelentette be, hogy legtöbb számlacsomagjánál díjat vezet be a kártyás fizetésre. A többi banknál viszont csak ott számíthatunk hasonló költségre ősztől, ahol az már eddig is létezett.

Még nincs vége

A fogyasztóvédelmi szabályok miatt a bankok legalább 60 nappal a bevezetés előtt kötelesek meghirdetni az új tarifákat. Arra is számítani kell, hogy az akciósan meghirdetett díjakat a bankok visszavonják. Erre az elmúlt napokban már volt is példa: az UniCreditnél és az OTP Banknál.

Az sem kizárt azonban, hogy a most közzétett tarifáknál végül mérsékeltebb díjemeléssel állnak elő a bankok, ezt ugyanis nem tiltják a fogyasztóvédelmi szabályok.

Bankot váltani Gergely Péter szerint egyelőre nem érdemes, jobb megvárni míg az összes ajánlat ismert lesz. A szakértő szerint a bankok szeptember végéig, október elejéig folyamatosan módosíthatják kondíciós listáikat.

A költségek minimalizálása, vagyis a tudatos számlahasználat – különösen a fióki ügyintézésnél és készpénzfelvételnél – addig is mindenképpen indokolt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik