Közélet

Kiadható az ír gázoló Magyarországnak

A két kisgyermek halálát okozó, több mint egy évtizeddel ezelőtti leányfalui gázolás felelőse első fokon elvesztette a kiadatás ellen indított jogi harcát.

Francis Ciarán Tobin, az Irish Life biztosítótársaság volt magas rangú tisztviselője, aki három évig dolgozott Magyarországon, 2000. április 9-én, Leányfalun Volvójával előzés közben nagy sebességgel felhajtott a járdára és elütött két kisgyermeket, akik a helyszínen meghaltak. Az egyik áldozat öt-, a másik kétéves volt; utóbbi babakocsiban ült a szerencsétlenség pillanatában.

Tobint – aki 2000. november 30-án, kiküldetése lejártával távozott Magyarországról – 2002-ben távollétében az eljáró magyar bíróság háromévi szabadságvesztésre ítélte. Az ítéletet másodfokon megerősítették, azzal a kiegészítéssel, hogy Tobin legkorábban 18 hónap letöltése után bocsátható szabadlábra.

A baleset ír felelősét 2009 novemberében – a magyar hatóságok által kiadott, immár második európai elfogatóparancs alapján – Dublinban őrizetbe vették, de szabadlábon védekezhetett. Ennek egyik feltétele volt, hogy a bíró által megszabott időpontokban meg kellett jelennie a dublini felsőbíróságon, emellett hetente háromszor a lakhelye szerint illetékes rendőrkapitányságon is jelentkeznie kellett.

Az őrizetbe vétel óta eltelt több mint egy évben tucatnyi meghallgatást tartott a dublini bíróság, a legtöbbször azonban csak néhány perces bírósági megjelenésekről volt szó, amelyek során gyakran csak adatkiegészítés elrendeléséről és a tárgyalás újabb és újabb, esetenként több havi elnapolásáról születtek döntések.

Pénteken azonban – a The Irish Times című vezető ír napilap internetes kiadásának beszámolója szerint – a dublini felsőbíróság eljáró bírója meghozta végzését arról, hogy nincs akadálya Tobin magyarországi kiadatásának. A bíró megállapította egyebek mellett, hogy semmilyen jogi korlátja nem volt az újabb magyar elfogatóparancs kiadásának, miután az előző teljesítését az ír igazságszolgáltatás korábban elutasította.

A bíró pénteki végzésében elvetette a védelem azon érvelését is, hogy a kiadatás “indokolatlan és aránytalan mértékben” sértené az elítéltnek a családi élethez fűződő jogait, megállapítva: Tobin családi körülményeiben semmiféle olyan kivételes tényező nincs, amely tiltaná a kiadatást.

A tényleges kiadatás azonban jó eséllyel még hosszú hónapokig elhúzódhat, mivel a pénteki végzés után Tobin bejelentette, hogy fellebbezést nyújt be az ír legfelsőbb bírósághoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik