Közélet

Ártatlannak tartják magukat az M1-esen meghalt rendőr elöljárói

Az ügy tárgyalása hétfőn kezdődött a Fővárosi Bíróságon.

Összesen négy rendőr ellen emeltek vádat, három ellen elöljárói gondoskodás elmulasztás vétsége miatt, míg egy negyedik ellen szolgálatban kötelességszegés vétsége miatt. Előbbi három rendőr közül egy főtiszt, ketten pedig tisztek: az alosztályvezető, az alosztályvezető-helyettes és a tisztiszolgálatvezető-helyettes. Utóbbi, az ügyben érintett egyenruhás pedig a balesetet szenvedő rendőr járőrtársa. Neki azért kell felelnie, mert ő és társa megszegték a szolgálatra vonatkozó rendelkezéseket és eltértek a számukra meghatározott útvonaltól.

Az M1-esen történt tragédia napján az egyenruhásoknak a fővárosba kellett volna menniük, de Tata felé indultak, majd onnan fordultak vissza a szolgálati helyükre. Egy időre elszakadtak egymástól, egyikük ugyanis a zuhogó eső miatt egy felüljáró alatt várakozott, társa pedig kicsit messzebb. Amikor a főtörzsőrmester ismét elindult, megcsúszott és szalagkorlátnak ütközött olyan erővel, hogy a helyszínen életét vesztette. Amikor járművével elesett, körülbelül 110 kilométer per órás sebességgel haladt.

A rendőr már korábban jelezte, hogy baj van a gumikkal, és három nappal a baleset előtt így tett a szerelő is. Azt mondta, ilyen elhasználódott abroncsokkal nem lehet közlekedni, és feltétlenül cserére szorulnak. A későbbi elsőrendű vádlott, az alosztály vezetője azt mondta, nincs pénzük erre. Bartók Béla katonai ügyész hétfőn délelőtt a vád ismertetésekor kiemelte, hogy ezután minden eligazításon szóba kerültek a kopott gumik.

A vizsgálatok kiderítették, hogy a hátsó gumi mintázata az előírt 1,6 milliméter helyett 0,2-0,6 milliméter volt csupán.

A Fővárosi Bíróságon Varga Béla tábornok, katonai bíró tárgyalja, a vádlott rendőrtisztek vétlennek mondják magukat. Az elsőrendű vádlott hétfőn kijelentette, bűncselekményt nem követett el. Mint fogalmazott, munkáját kellő odaadással végezte. A másodrendű vádlott pedig azt mondta, neki soha nem jelentették a műszaki hibákat és azt sem jelezték, hogy kopottak a gumik.

A halálos balesetet szenvedett főtörzsőrmester özvegye a hétfői tárgyaláson nem tudott részt venni, mert pénteken baleset érte. A tárgyalás szakértők meghallgatásával, kedden folytatódik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik