Közélet

Három csapás: életfogytiglant kaphat a dunántúli sorozatrabló

Életfogytig tartó büntetésre számíthat a "három csapás" elve alapján egy sorozatrabló sümegi férfi. A vádlott tagad, azt állítja, kényszerítették a bűncselekményekre.

A Zala Megyei Bíróságon szerdán indult tárgyalássorozat keretében Matolcsi Lászlót az ügyész azzal vádolta meg, hogy tavaly nyáron összesen hét alkalommal próbált meg fegyveresen kirabolni pénzintézeteket Somogy, Zala és Vas megyében. Négy esetben több millió forintot zsákmányolt, de volt, ahonnan a biztonsági őr vagy a fiók alkalmazottjának határozott fellépése miatt elmenekült.

Az ügyészség szerint a sümegi férfi utoljára augusztus 19-én Zalaszentivánon és Jánosházán is megpróbált pénzt szerezni, de a zalai településen lévő pénzintézeti fiók belső ajtajának elektronikus zárját – látva a férfi szándékát – az alkalmazottak reteszelték, így nem jutott be. A Vas megyei Jánosházán a takarékszövetkezet két alkalmazottját a fiók mellékhelyiségébe zárta, majd 950 ezer forinttal távozott, de még aznap a rendőrök elfogták őt.

A Zala Megyei Főügyészség a 43 éves férfit egyebek mellett több rendbeli, jelentős értékre, fegyverrel, folytatólagosan elkövetett rablással, valamint annak kísérletével és előkészületével, továbbá hét esetben elkövetett, személyi szabadság megsértésének bűntettével vádolta meg.

A tárgyalás során Matolcsi László csupán az alsópáhoki és a gyenesdiási rablási kíséretet ismerte el, de ezek kapcsán is többször arra hivatkozott, hogy fenyegetéssel vették őt rá a bűncselekmények elkövetésére. Családja védelmére hivatkozva, többszöri kérdésre sem kívánta megnevezni azt a két embert, akikről azt állította, hogy a velük szemben fennálló tartozásai miatt kényszerítették a rablásokra.

Azt mondta: a támadások idején a megbízói fizették a bérelt kocsikat, amelyekhez ők adtak más autóról származó rendszámot is, s ha sikerül a két bankrablási kísérlet, a pénzt teljes egészében oda kellett volna adnia nekik. A kihallgatása során az is kiderült, hogy a férfi hosszú ideje nem dolgozott, számos helyről kért kölcsönöket, egy alkalommal pedig meg is verték, amiért nem fizette ki időben a tartozását.

A Zala Megyei Bíróság még a tárgyalást megelőző tájékoztatása szerint a “három csapás” elve alapján Matolcsi Lászlóra életfogytig tartó büntetés kiszabását indítványozta az ügyészség. A pere tanúk és szakértők meghallgatásával további tárgyalási napokon folytatódik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik