Gazdaság

Rákellenes oltóanyag – Példátlan hatékonyság

Csaknem százszázalékosan eredményes tumor-ellenes vakcinát állítottak elő brit orvosok. A DNS alapú oltóanyag elsősorban a méhnyakrák megelőzésére használható.

A méhnyakrák a 35 év alatti nők körében a második leggyakoribb halálok Nagy-Britanniában, évente átlagosan 1300 halálesetet okoz. A kutatók szerint ezek egytől-egyig elkerülhetők lennének, ha az új vakcinát még tizenéves korban – a szexuális élet megkezdése előtt – a nők szervezetébe juttatnák.

A méhnyakrákot a tapasztalatok szerint kivétel nélkül egy, a nők mintegy 15-20 százalékában jelen lévő közönséges kórokozó, a humán papillóma vírus (HPV) okozza, amely szexuális érintkezés útján terjed. Ez a vírus azonban nemcsak a nőkre veszélyes: különböző törzsei – ezekből több mint nyolcvanat tartanak számon az orvosok – az altest meghatározott területein megjelenve férfiak esetében is szemölcsök kialakulását válthatják ki, amelyek pedig idővel rosszindulatú daganatokká alakulhatnak.

A Merck Sharp & Dohme nevű gyógyszerkutató vállalat által előállított új oltóanyag az immunrendszer aktivizálásával működik: arra oktatja azt, hogy felismerje és elpusztítsa a vírussal fertőzött sejteket. A cég Egyesült Államokban végzett klinikai próbái során 2400 16-23 éves fiatal nőn tesztelte a szert, amelyről kiderült: egy év elteltével az öszszes alanyban megakadályozta a HPV-fertőzés kialakulását. A kutatók most további, az egész világra kiterjedő klinikai vizsgálatokat terveznek, ezúttal már 6000 nő bevonásával. Az oltóanyag csak e próbák sikere után kerülhet kereskedelmi forgalomba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik