Gazdaság

Ingyenes internet – Vigaszdíj

Tovább mérséklődhet az internetezés költsége azzal, hogy egyes szolgáltatók ingyenessé teszik csomagjaikat.

Ingyenes internet – Vigaszdíj 1Karitatív akciónak is mondják, de feltehetően sokkal inkább marketingszempontok – és persze a díjmegosztási döntés – indokolta, hogy a napokban néhány szolgáltató úgy határozott: tarifa nélkül kínálnak feltárcsázós (dial-up) internet-hozzáférést. A már működő ingyenes szolgáltató, a Freestart mellett júliusban a Telnet, a Prím és az Index is csatlakozott az ingyen internetet hirdetők táborához. És bár e lehetőségekért a telefondíjon kívül valóban nem kell fizetni, a webhozzáféréseket nem azonos feltételekkel kínálják a szolgáltatók. Mi több, a tapasztalatok szerint – talán éppen az iskolai szünidő miatt – az új belépők hálózatai egyelőre túlterheltek, csúcsidőben nagyon nehezen használhatóak. Igaz, a Freestart bejáratott ingyenes rendszere is meglehetősen leterhelt, így aki biztonságos és bosszankodástól mentes elérést szeretne, annak praktikus, ha előre fizethető, feltölthető elérési csomagokkal (például NetQiuck, NetElek) kombinálva használja ki ezeket a lehetőségeket.

A szolgáltatások más tekintetben is limitáltak, hisz az “újak” közül egyedül a Telnet Extranetje nyújt egész napos internetezési lehetőséget, amelynek feltétele az előzetes regisztráció. A PrímNet szintén lajstromozott felhasználók számára érhető el napi 12 órában, az Index Ingyennetje pedig napi 16 órában használható, mégpedig az első hónapban regisztráció nélkül is.

“Régóta kacérkodtunk az ötlettel, és mostanra sikerült eljutni a gyakorlati megvalósításig” – mondja Gerényi Gábor, az Index igazgatója. A portálról elérhető hozzáféréshez partnerként a PSINet biztosítja a hálózatot, és ez a cég szerepel hivatalos szolgáltatóként is. Az ingyen internet jelenleg próbafázisban van, és bár a lefedettség már csaknem az egész országra kiterjed, a kapacitás ma csak néhány ezer felhasználó kiszolgálására elegendő – ennyinél többre azonban az ingyenes szolgáltatók tapasztalatai alapján nem is érdemes számítani. A próbaidőszak október elsején ér véget: ezután várhatóan nagyobb kapacitás és 24 órás szolgáltatás várja az érdeklődőket.

Ingyenes internet – Vigaszdíj 2Az Index július elsején indult szolgáltatása augusztus elsejéig egy megadott jelszóval, utána pedig személyes regisztrációval vehető igénybe. Az ingyen internet felhasználásához nincs szükség külön szoftverre. Szutor Ferenc, a Prím Média Kft. online igazgatója elmondta: cégének vezetősége három ok miatt döntött a díjmentes csomag bevezetése mellett. Ezek közül a legfontosabb a díjmegosztásról hozott döntés, amely az internetszolgáltatók számára ezentúl kiszámítható bevételt jelent. A második a versenyhelyzet – a tartalomszolgáltatás bizonyos szegmenseiben konkurens Index és a Telnet is hasonlót lépett -, a harmadik pedig az a szándék, hogy “pozitív hangulatot” keltve serkentsék az internethasználatot.

A PrímNet hálózati partnere a Vivanet, a szolgáltatás pedig jelenleg 97 százalékos országos lefedettségű. A kapacitás azonban még alacsony: egyszerre csupán 100 embert tudnak kiszolgálni. Ez utóbbi azonban – az igényeknek megfelelően – bővülni fog.

A rendszer igénybevételéhez az szükséges, hogy a felhasználó rendelkezzen a PrímPostán regisztrált címmel.

A Telnet Magyarország Rt. Extranet szolgáltatásával próbál újabb felhasználókat honlapjára csalogatni. “A felmérések azt mutatják, hogy megállt az internetpenetráció bővülése. Az ingyenes szolgáltatás azonban a társaság más üzletágaira pozitív hatással lehet” – mondja Nemes Dániel, a cég távozó vezérigazgatója. Nemes szerint ez természetesen nem zárja ki, hogy az ingyenweb üzleti vállalkozásként is kifizetődő legyen. Ehhez ugyan időre van szükség, de a Telnet csak akkor tartja fenn később is az Extranetet, ha az legalábbis nem veszteséges. Nemes szerint ezt azonban a cég akkor tudja elérni, ha a távközlési és az internetszolgáltatók a mai 30/70 százalékos ráta helyett 50-50 százalékos arányban osztozhatnának a felhasználók által kifizetett telefontarifán.

A Freestart Kft. ügyvezető igazgatója, Pórffy András üdvözli az új szolgáltatók megjelenését. Szerinte egy olyan országban, ahol az internetpenetráció töredéke a nemzetközi átlagnak (nálunk ez nagyjából 10, az unióban 40 százalék), húzóerő lehet a díjtalan hozzáférés. “Az új belépők ugyanakkor nem jelentenek igazi konkurenciát a Freestartnak, hiszen ezek melléktevékenységként léptek be a piacra, a fölösleges szabad kapacitásuk kihasználása érdekében” – mondja Pórffy. A Freestart ezzel szemben fő profilként biztosít ingyenes hozzáférést, hosszú távú tervekkel. “Bár elképzelhető, hogy új, igazi konkurens jelenik meg a piacon, erre kicsi az esély” – véli Pórffy. A Freestart vezetője mindenesetre azt ígéri: szolgáltatásuk a versenytársak fenyegetése nélkül is hamarosan az egész országban elérhető lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik