Gazdaság

Újabb gyenge adat Amerikából

Két éve először, havi szinten 0,2 százalékkal estek júniusban a fogyasztói kiadások, miközben a fogyasztói jövedelmek 0,1 százalékkal nőttek - közölte kedden az amerikai kereskedelmi minisztérium.

A minisztérium felülvizsgált adatai szerint májusban a kiadások 0,1 százalékkal, míg a jövedelmek 0,2 százalékkal növekedtek. Elemzők változatlan kiadásokra és 0,1 százalékkal magasabb jövedelemszintre számítottak júniusban.

Az amerikai lakosság megtakarítási rátája majdnem egy éves csúcsra, a májusi 5,0 százalékról 5,4 százalékra szökött júniusban.

A kedden közölt adatok megerősíteni látszanak a minisztérium előző heti jelentését, amely szerint az amerikai gazdaság az első és a második negyedévben is a vártnál gyengébben teljesített: az amerikai gazdaság mindössze 1,3 százalékkal gyarapodott a második negyedévben, míg az első negyedéves végleges GDP-növekedés 1,9 helyett 0,4 százalék volt.

Elemzők nagy figyelemmel kísérik a mintegy 300 millió amerikai magánszemély jövedelmének és kiadásainak alakulását, mert a fogyasztói kiadások adják az Egyesült Államok bruttó hazai termékének (GDP) 70 százalékát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik