Gazdaság

Vége a svájci frank rémálomnak?

Az elmúlt másfél napban drasztikusan gyengült a frank, 267,29 forintról 250 forint alá állt be a svájci fizetőeszköz. A frankkal szembeni hangulat megfordulni látszik, az elemző azonban még visszafogottan nyilatkozik.

Amilyen hirtelen, néhány hét alatt 270 forintig erősödött a forinttal szemben a svájci frank, most szinte ugyanolyan gyorsasággal elkezdett visszagyengülni: míg csütörtök reggel 267,29 forintot adtak egy svájci frankért, addig most, azaz péntek délelőtt 247-248 forintnál jár a fizetőeszköz. A gyengülésnek több, egymást erősítő oka van Kuti Ákos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint. „Mikor az euróval szembeni paritás környékén volt a frank, a kommunikáció szintjén tombolt a svájci jegybank, de nem avatkozott be a folyamatokba.” Az Equilor elemzője szerint a jegybank magától nem interveniált volna, nem állt volna bele a „hulló késekbe”, a taktika az lehetett, hogy ha a hangulat megfordul, és elkezd gyengülni a frank, akkor erre a jegybank rásegít. „Valószínűleg ez történt az elmúlt egy napban” – magyarázza az fn.hu-nak Kuti a gyengülés egyik okát.

A svájci frankkal kapcsolatos hangulat megfordulásának több oka is lehet: az erősödő tőzsdék, a pletyka, hogy a svájci frankot esetleg sávosan rögzítenék az euróhoz mind hozzájárultak a trend megfordulásához. Kuti lehetségesnek tartja, hogy innentől begyorsulhat valamelyest a frankgyengülés, de csodák azért nincsenek, ez biztosan nem hetek alatt fog bekövetkezni: „Egy folyamat most elindult, valami megváltozott a frankkal kapcsolatban, de két év erősödés után természetesen nem várható gyors visszagyengülés a paritás közeli állapotból mondjuk egy 1,30-as körüli szintre.”

A közép-kelet európai régióban ma egyébként a forint teljesített legjobban a frankkal szemben, a cseh korona és a lengyel zloty: előbbi deviza minimálisan erősödött, utóbbi pedig hajszálnyit, de gyengült a svájci fizetőeszközzel szemben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik