Gazdaság

Mire gondolt Orbán?

Lesznek-e újabb megszorítások ősszel – egyelőre csak találgatni lehet Orbán Viktor reggeli, közrádióban elhangzott szavai alapján. Mire gondolhatott a kormányfő? Sorra vesszük a lehetőségeket.

Ősz elején lesz még egy nagyobb adósságcsökkentő lépés – derült ki Orbán Viktor reggeli, közrádiónak adott interjújából. Hogy ennek a forrása egy újabb megszorító csomag, vagy további, az államnak átadott magánpénztári vagyonból származó bevételek, avagy valami egészen más, egyelőre nem világos.

A magán-nyugdíjpénztári rendszer átalakításakor vállaltuk, hogy az abból származó forrásokat államadósság-csökkentésre fordítjuk, ennek első lépése, amit most megteszünk – mondta Orbán Viktor.

A megfogalmazás alapján az tűnik valószínűnek, hogy további, a magánpénztári vagyonból származó bevételekről van szó.

Mennyi?

A baj csak az, biztos hogy Orbán Viktor nem fogalmazott pontosan, hiszen maga a kormányfő jobbkeze, Matolcsy György magyarázta el a Széll Kálmán Terv bemutatásakor (az előadás letölthető itt, pdf), hogy az átadott magánpénztári vagyonnak csak 60-70, de legvalószínűbben 63 százalékát fordítják államadósság-csökkentésre.

Az átadott vagyon alapján ez a 63 százalék mintegy 1856 milliárd forint, Orbán Viktor a közrádióban pedig csak 1345 milliárdos csökkentésről beszélt, ami ugyancsak a magánpénztári verzió valószínűségét erősíti. Fura módon a két összeg közötti különbség kiadja a Mol vételárát, de ez vélhetően csak egybeesés.

Ha mégsem a magánpénztári vagyonról lenne szó, akkor képbe kerülhet akár egy újabb megszorító csomag is. Ha visszakanyarodunk a már említett Matolcsy-előadáshoz, akkor rá kell jönnünk, hogy lényegében bármiről elmondható, hogy csökkenti az államadósságot, ami növeli az állami bevételeket, vagy csökkenti a kiadásokat a korábbi tervekhez képest. Így Matolcsy például megemlítette a bankadó teljes összegének fönntartását 2012-ben, mint az államadósság-csökkentés eszközét.

Módszerek százai

A miniszter azt is megmutatta, hogy abból is lehet többletbevétel – az ő felfogásában -, amelyről a kormány lemondani tervezett, ám végül mégsem mondott le (társasági adó kedvezménye).

Matolcsy ezzel a felfogással óriási államadósság-csökkentési lehetőségek előtt nyitotta meg a kaput, hiszen az állam gigantikus adóbevételekről való lemondásokat tervezgethet, majd táncolhat vissza. Ebben a módszerben nagy potenciál van még.

Nem lehet tehát tudni még biztosan, mi lesz a kora őszi adósságcsökkentő lépés. Ennél már csak az nehezebben kitalálható, mire gondolt Orbán Viktor, amikor azt mondta az interjúban, hogy 10 forint adóból 7-et az államadósság törlesztésére kell fordítani. Itt tanulmányozhatók az államháztartási mérlegek (ha valakinek van ilyesmire ideje), s ez a 70 százalékos arány sehogy sem akar kijönni. A személyi jövedelemadó és a kamatkiadások viszonylatában még ez nagyjából megállhat, de ha mondjuk hozzácsapjuk az áfát, ami sokkal nagyobb összeg, s ugyancsak a lakosságot terheli, már nem valós az arányszám. S hát vannak még más adó vagy adó jellegű bevételek is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik