Gazdaság

PRODI-PROGRAM – Veszélyeztetett közösség

Az Európai Unió (EU) tagállamainak az eddiginél sokkal magasabb szintre kell emelniük a politikai és a gazdasági integrációt, máskülönben eltűnhetnek a világtérképről – áll az Európai Bizottság elnöke által a múlt héten meghirdetett programban. Romano Prodi, a lassan fél esztendeje új összetételben működő testület vezetője ötéves mandátumának prioritásai közt a keleti bővítést, a gazdasági megújulást és az EU-polgárok életminőségének javítását említette. Prodi szerint a globalizáció olyan kihívásokat támaszt, amelyekkel a tagországok külön-külön nem tudnak megbirkózni. Ennek megfelelően el kell mélyíteni az együttműködést a külpolitikában, a biztonságpolitikában, valamint a nemzetközi pénzügyi politikában. Ez az utóbbi területen egyebek mellett azt jelenti, hogy az EU-nak egységesen kell képviseltetnie magát a multilaterális pénzintézetekben.

Prodi úgy véli, a bizottságnak egyre inkább az EU kormányává kell alakulnia, másfelől a programban nagy súlyt helyezett arra, hogy az integráció erősítése ne sértse a nemzeti szuverenitásukhoz jobban ragaszkodó tagországok érdekeit.

Az elkövetkező hónapokban egy úgynevezett fehér könyv is készül a témában azzal a céllal, hogy elsimítsa az EU-n belüli konfliktusokat a szövetségi felépítés és a lazább integráció hívei között. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik