Gazdaság

HETI PORTFÓLIÓ – Hullámlovaglás javallott

Anticiklikus stratégiát köivetne befektetéseiben Bereczki Zoltán, a Raiffeisen Befektetési Alapkezelő Rt. alapkezelője. A kötvénypiaci szakértő szerint a hazai állampapírpiac a kereslet és kínálat egyensúlyának felborulása miatti korrekciót élt, illetve él át. Az év első két hónapjában egyértelműen megfigyelhető volt, hogy a háztartások a bankbetétben tartott megtakarításaik egy részét befektetési alapokba helyezték át, ami közvetve keresletnövekedést váltott ki az állampapírpiacon. Egyidejűleg a külföldi befekte-tők tulajdonában lévő állampapír-állomány is jelentősen emelkedett. Márciusban azonban e keresleti lendület érzékelhetően lefékeződött, sőt ebben az időszakban a kínálati oldal vált túlsúlyossá (MNB-kötvény kibocsátása, a kincstár által megnövelt állampapír-kibocsátás). Az eredmény: előbb stagnálásnak, majd korrekciónak lehettünk tanúi.

A makrogazdasági helyzet továbbra is kedvező: a fizetési mérleg adatai azt jelzik, hogy az erőteljes gazdasági növekedés nem veszélyezteti a külső egyensúlyi mutatókat. A költségvetés a tervezettnél minden bizonnyal kevesebb hiánnyal zárja az évet az alultervezett gazdasági növekedés és infláció miatt. A pénzromlás üteme kétségtelenül magasabb lesz a tervezettnél, de az idén valószínűleg folyamatosan csökken. A fenti tényezők pedig vételre ösztönöznek – véli a szakértő. Rövid távon azonban inkább stagnálás várható, ezért a kötvényportfólió nagyobb részét a pénzpiaci instrumentumnak számító MNB-kötvénnyel célszerű feltölteni, de jelentős súlyt kap a jelenlegi leghosszabb futamidejű kötvény, a 2009/B is.

A részvényportfólión belül a blue chipek vásárlására érdemes helyezni a hangsúlyt, de az alapkezelő egy magas részvényhányadú befektetési alap vásárlását ajánlja, mert a jelenlegi nyomott részvényárak mellett ezen alapok a későbbiekben kiemelkedő hozamot biztosíthatnak. Emellett szól az is, hogy egy sokféle részvényt tartalmazó egyéni portfólió kialakításának magas a költsége. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik