Gazdaság

OTP – Drága debreceni kaland

Ugyan az OTP Bank részvényei az elmúlt hetekben a többi blue chiphez hasonlóan komoly árfolyamveszteséget szenvedtek el, május második hetére elvonultak a felhők, s a banki papírok ismét a 15 ezer forintos, április elején jellemző árszintet közelítik. Pedig a befektetők nem veszik jó néven a tőzsde legfontosabb társaságai közt számon tartott bankcsoporttól, hogy évekkel ezelőtt mára igen rossznak bizonyult döntést hozott: súlyos milliárdokat felemésztő finanszírozást nyújtott a debreceni központú Hajdú-BÉT-nek. A sok piaci szakértőt foglalkoztató témában e hó elején megszületett banki közlemény végül tiszta helyzetet teremtett, ami kedvezően hatott a részvény megítélésére is.

A helyzet azonban nem éppen rózsás: a múlt év végén összesen mintegy 15,85 milliárd forintnyi OTP-hitelt és -befektetést emésztett fel a kelet-magyarországi élelmiszer-feldolgozó csoport. Ennek nagy részére, csaknem 10 milliárd forintra a bank meg is képezte a céltartalékot. A szakértők szerint azonban jelenleg is mintegy 5,5 milliárd forint az olyan hitel, amely nincs céltartalékkal lefedezve. Bizonyos feltételekkel pedig további, legfeljebb 3 milliárdos forgóeszközhitelt kap a banktól a Hajdú-BÉT, hogy kilábaljon mély válságából.

A hitelek mellett az OTP tőkeemeléssel is segített a cégen, legutóbb pedig megvásárolta a Hajdú-BÉT finanszírozásától visszavonuló MKB követeléseit és külkerbanki tulajdonban lévő Hajdú-BÉT-részvényeket (Figyelő, 2000/9. szám) Az MKB 5,746 milliárdos hiteléhez 20 százalékon, az 1,77 milliárdos részvénypaketthez pedig 1 százalékos árfolyamon jutott hozzá. Az OTP így 48,3 százalékkal bír a cégben, amelynek másik fő tulajdonosa (46 százalékkal) a Wallis Befektetési Rt. A tavalyi 9 milliárd forint veszteség után a Wallis vezetői üzemi szinten már nullszaldó körüli eredménnyel számolnak. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik