Gazdaság

BORSODCHEM-TVK – Összeolvadnak?

Tizenöt százalékos esés után a múlt pénteken fel kellett függeszteni a BorsodChem részvényének kereskedését a Budapesti Értéktőzsdén azt követően, hogy a társaság bejelentette: 28,5 százalékos részesedést szerez a TVK-ban. A tranzakció még függ a BorsodChem részvényeseinek jóváhagyásától, ám 1,4 millió darab részvény adásvétele már meg is valósult az összesen 7 millió 75 ezer részvényt érintő ügyletből.

Amennyiben a kazincbarcikai társaság közgyűlése áldását adja a tranzakcióra, a maradék 5 millió 675 ezer darab részvény kifizetésére részben BorsodChem-részvényekkel kerül sor. A cégnek így 1,7 millió darab új részvényt kell kibocsátania, amivel a társaság alaptőkéje 12,2 milliárd forintra nőne a jelenlegi 10,5 milliárd forintról.

A TVK-nál az eddigi meghatározó tulajdonos, a Croesus válik meg részesedésétől 19 dollár körüli részvényenkénti árfolyamon.

Elemzők szerint a stratégiai együttműködés számos kedvező hatással járhatna, javulhatna például a költséghatékonyság, s jobban közelítené az optimumot az üzemméret. A piac mégsem fogadta kedvezően a vegyipari fúzió hírét, mindkét részvény árfolyama esett. Befektetői szempontból kockázatos lehet az aktív pénzügyi befektetőként ismert Croesus megjelenése a BorsodChem tulajdonosai között – igaz Kovács F. László szerint ezt a cégek közötti megállapodás kizárja – és nem látható világosan az sem, miként módosul az egy részvényre jutó eredmény.

A BorsodChem-menedzsment eddigi konzervatív vezetési gyakorlatának ismeretében a tranzakció “első látásra” meglepő volt, s ez már önmagában magyarázatot ad a heves piaci reakcióra. Persze a negatív fogadtatásba az is belejátszott, hogy a tranzakció bejelentésekor a világ tőzsdéin – és különösen a fejlődő piacokon nyomott volt a hangulat, s ennek jegyében a budapesti börze összes vezető részvényének árfolyama is esett. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik