Közélet

Tiltott állatviadal Ózdon – 10 kutyát kínoztak

kutyaviadal (kutyaviadal, harci kutya, )
kutyaviadal (kutyaviadal, harci kutya, )

A bűnözőkre még májusban csaptak le a kommandósok. A nyomozás most véget ért, az ügynek hét gyanúsítottja van.

Május közepén az ózdi rendőrök a Terrorelhárítási Központ kommandósaival együtt csaptak le a külvárosi telephelyen zajló állatviadal résztvevőire. Több “szurkolót” is elfogtak, miközben a vasból és OSB lapokból készített ketrecben épp egy fekete és egy sárgásbarna pitbull viaskodott egymással. Az ebeken több friss, még vérző sérülés volt.

A csarnokban egy 4×4 méteres, 70 centi magas szétszedhető „aréna” volt felépítve. Az arénán belül a padló egy szőnyeggel volt leterítve, illetve egy műanyag vödörben víz és szivacs volt előkészítve, továbbá 3 darab ék alakú fadarabot is találtak a rendőrök (az egyik véres volt), melyek a viaskodó állatok szájának szétfeszítésére, a kutyák fogásának „lebontására” szolgáltak.

A nyomozók végül tíz pitbull jellegű, harcra kiképzett kutyát, valamint a kutyák sérüléseinek fertőtlenítésére, kezelésére szolgáló gyógyszereket, infúziókat, fecskendőket foglaltak le. A lefoglalt gyógyszerek, illetve egyéb eszközök, készítmények egyértelműen összefüggésbe hozhatóak az állatviadallal, azok a kiképzés során, illetve a harcokban elszenvedett sérülések kezelésére szolgáltak.

A kutyákon számtalan gyógyult, harapott sérülés is volt, melyek korábbi verekedésekre utaltak. A kutyákat állatmenhelyre vitték.

Az állatokon kívül lefoglaltak több számítógépet, valamint az állatviadalokra történő kiképzést elősegítő eszközöket: futópadokat, lógatót, súlyhámot is. Az egyik helyszínen lévő beton támfalról gerendából kialakított „lógató helyen” a kutyák fogáskészségét erősítő eszközt találtak a rendőrök, melynek célja, hogy a kutya a saját súlyának megtartásával erősítse az állkapocs izomzatát.

A számítógépekről az ügyben kirendelt szakértő több, állatviadalról készült felvételt mentett le, melyek összesen 10 db CD lemezen fértek el. Ezen felvételek elemzése közben kiderült, hogy a viadalok kivétel nélkül Ózdon voltak.

Egy állatviadalra felkészített ebért akár 6-700 ezer forintot is adtak az állatviadal szervezésében részt vevők, a tíz lefoglalt kutya értéke pedig minimális áron számolva is meghaladja a 3 millió forintot. Az egyes viadalok végeredményének kimenetelétől függően több százezer forintos bevételre is szert tettek a kutyák tulajdonosai.

A szaktanácsadó a kiképzett kutyákat kivétel nélkül veszélyesnek nyilvánította.

A gyanúsítottak közt öt magyar és két román férfi van: utóbbiak egyike kutyatulajdonos volt, aki bíróként is szerepet vállalt, a másik trénerként tevékenykedett a rajtaütést megelőző időkben.

A hét férfit tiltott állatviadal szervezésével, veszélyes eb tartásával kapcsolatos kötelezettség megszegésével és állatkínzással is gyanúsítják. Az iratokat már átküldték az ügyészségre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik