Gazdaság

TPSA-PRIVATIZÁCIÓ – Térségi rekord

A közép- és kelet-európai régió eddigi legnagyobb privatizációs ügyletének keretében a France Télécom (FT) és lengyel partnere, a Kulczyk Holding 18,6 milliárd zlotyért (4,34 milliárd dollár) megvásárolják a Telekomunikacja Polska (TPSA) vezetékes távközlési vállalat 35 százalékát, 25, illetve 10 százalékos arányban osztozva a paketten. A lengyel állam a bevételből 2,4 milliárd dollárt a küladósság törlesztésére fordít.

Az FT korábban csak mobil-érdekeltségeket szerzett a térségben, betársulva a román MobilRom, a szlovák Globtel és a moldovai Voxtel cégekbe, valamint – 34 százalék erejéig – a TPSA külön vállalkozásaként működő Centertelbe. Tavaly decemberben a vállalat már megpályázta a TPSA-érdekeltséget, de annak ellenére, hogy az egyedüli jelentkező volt, a kormány elutasította a részvényenként 23 zlotys ajánlatot. A mostani sikerhez szükséges volt egyrészt összeállni Lengyelország leggazdagabb – és legjobb kapcsolatokkal rendelkező – vállalkozójával, Jan Kulczykkal, másrészt alaposan megemelni az összeget. Az elfogadott ajánlat részvényenként 38 zlotyra értékeli a TPSA-t, ami 12 százalékkal magasabb a bejelentéskor érvényes tőzsdei árfolyamnál.

A tetemes felár fejében a befektetők opciót kaptak arra, hogy két év alatt két részletben további 16 százaléknyi részvényt vásároljanak, azaz többségi kontrollt szerezzenek. Ezenkívül a kormány garantálta, hogy az ez év végén kiírandó tenderben a TPSA juthat hozzá az öt UMTS szolgáltatási engedély egyikéhez. Michel Bon, az FT elnöke elégedetten nyilatkozott az ügyletről. Azt már elemzők teszik hozzá, hogy miután a France Télécom és a Deutsche Telekom közt az utóbbi időben egyre élesebb verseny zajlik, a német társaság magyarországi és szlovákiai terjeszkedésére nem maradhatott el a francia válasz. Az FT vállalta, hogy a vételáron felül hét év alatt további 6,3 milliárd dollárnyi beruházást eszközöl. A francia kötelezettségek közt szerepel az is, hogy a TPSA alkalmazotti létszáma 40 hónapon át nem csökkenhet a jelenlegi 71 ezer fős szintről. Ez azért érdekes, mert az elemzők többsége szerint a cégnél körülbelül 30 százalékos leépítésre volna szükség. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik