Közélet

A halállal dacolnak a tilosban fürdőzők

furdozes-(i)(960x640).jpg (fürdőzés, strand, hőség, )
furdozes-(i)(960x640).jpg (fürdőzés, strand, hőség, )

A szabadvizek kedvelői továbbra sem vetik meg a tilosban fürdőzést, pedig az áldozatok száma napról napra látványosan nő. A legtöbb haláleset Borsodban történik, a rendőrség most bekeményít.

Hőség kontra kockázat és bírság

„Újabb tragédiát okozott a meggondolatlan fürdőzés”, „Vízbe fulladt egy fiatal”, „Hullámsír a Bodrogon”, „Nem tudott úszni, mégis továbbment a vízbe”, „Lélekvesztő szabadvizek” – néhány közlemény címe az elmúlt hetekből. Évente körülbelül 260-an vesznek oda a szabadvizekben, rendre azok, akik tiltott helyen merészkedtek a hullámok közé. Tavaly sem maradt el ez a szám az átlagostól, körülbelül 300-an vesztették életüket. A rendőrség a szezon kezdete óta ontja magából az óvatosságra intő, jó tanácsoktól hemzsegő felhívásokat, hiába. Kicsik, nagyok, fiatalok, kisgyermekes családok látogatják ezeket a helyeket, fittyet hányva a kockázatra, és sokszor a bírságra is.

Pedig a szabálysértési törvény idei módosításával szigorúbb bírságra számíthat az, akit rajtakapnak. Ha a pancsolónak szerencséje van, megússza egy figyelmeztetéssel, ha nincs, akkor bizony fizethet. A bírság összege alsó hangon ötezer forint, de akár ötvenezer forintra is rúghat.

Borsodban vége a „kedveskedésnek”

Borsod-Abaúj-Zemplén megye a tilosban fürdőzők fellegvára, számos bányató, víztározó található itt, és folyóban sincs hiány. Annyi a víz, hogy kitenne egy újabb Fertő tavat. Ez az áldozatok számán is meglátszik. Az adatok igen szomorúak, a megyében a tavalyi nyári szezonban összesen nyolcan fulladtak vízbe, és bár még csak július van, ezt a számot már sikerült túlszárnyalni. Eddig összesen 11-en vesztették életüket, az utolsó eltűnt fürdőző holttestét jelenleg is keresik – tudta meg a Hír24 a megyei rendőr-főkapitányság szóvivőjétől. Egyedné Novodonszki Éva elmondta: volt, aki egyáltalán nem tudott úszni, de olyan is akadt, aki ittasan ment a vízbe.

A megyei rendőrök rendszeresen megfordulnak ezeken a helyeken. Eddig csak figyelmeztették az úszkálókat, ám az ijesztő statisztikák miatt ennek most vége, jönnek a bírságok. Az ellenőrzésbe a polgárőrök is besegítenek, ha bárkit szabálysértésen kapnak, értesítik a rendőröket.

A tiszaiak bírsággal indítottak

Akad, ahol egy percig sem voltak ilyen elnézőek az egyenruhások. A Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője a Hír24-nek elmondta, ők bizony nem teketóriáznak, aki vét a szabályok ellen, az fizethet, általában 15 ezer forintot.

Busi László szerint arról korai lenne még nyilatkozni, hogy a bírságolás elriasztja-e a fürdőzőket, de az a tapasztalatuk, hogy Szegeden és a Tisza-tavon lényegesen megcsappant a szabálysértők száma.

Egy korábbi példa szerint a Dunán is hasonlóan szigorúak a rendőrök. Június elején – alig néhány nappal azután, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság megtartotta a témába vágó sajtótájékoztatóját – két fiatalt ötvenezer forintra büntettek. A fiúk a túlpartra akartak átúszni, mondván, jó móka (az egyenruhások nem így gondolták). Nekik szerencsére nem lett bajuk.

Épségben került a partra az a férfi is, aki múlt héten egy céges buli után, részegen ment be a Velencei-tóba. A kikötőben fürdőző férfit a rendőrök mentették ki. Mulatozása 15 ezer forintba került.

Odavesztek az életmentők

Bár a fent említett fiataloknak és az ittasan pancsoló férfinak valóban móka maradt a fürdőzés, mások nem voltak ilyen szerencsések. Elég csak visszanézni az elmúlt egy hét történéseit, bőven akad tragédia. Vasárnap Csenger határában halt meg két férfi. A Szamosban fürdőztek szeretteikkel, amikor elragadta őket a folyó, mind veszélybe kerültek. Az anyát és 15 éves lányát sikerült a partra segíteniük, de a két férfi már nem jutott ki.

Pénteken a Miskolchoz közeli Mályi-tóba fulladt egy 16 éves fiú. Három fiatal ment be a vízbe, ketten úszva, harmadik társuk pedig gumimatracon követte őket. Csaknem száz méterre a parttól visszafordultak, de a 16 éves miskolci fiú lecsúszott a matracról és elmerült. Társai próbáltak segíteni neki, de nem tudták megmenteni. Holttestére búvárok találtak rá.

Az esztergomi Palatinus-tóban egy 13 éves fulladt meg. A fiú nem tudott úszni, de azt gondolta, itt a remek alkalom, hogy megtanulja. Barátjával indult el a tó közepe felé, de cimborája visszafordult. A fiú bátrabb volt, de nem számolt azzal, hogy a víz hirtelen mélyül. A gyerek holttestét tíz perccel eltűnése után hozták felszínre a búvárok.

Halomban hevernek a jó tanácsok

A többség nagyon is tisztában van vele, mit tilos vagy nem ajánlott csinálni,  ám a tanácsokat sokan már nem akarják megfogadni. Például, hogy ne menjünk a vízbe felhevült testtel, teli hassal, fáradtan és kialvatlanul, ittasan, kábultan és így tovább. Ők nem számolnak a hullámzással, a víz alatti akadályokkal, vagy más, váratlan helyzetekkel sem. Pedig a szabályok és az „óvintézkedések” betartásával biztonságosabbá tehető a fürdőzés, és elkerülhetővé válik a tragédia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik