Gazdaság

OLAJPIACOK – Pánik után

Némileg megnyugodtak a kedélyek a világ fő olajtőzsdéin, miután bizonyossá vált, hogy a Kőolajexportáló Országok Szervezete (OPEC) nem készül embargóra a közel-keleti helyzet kapcsán. Vasárnap egy, az Arab Emírségekben megrendezett energetikai konferencián Ali al-Naimi, a kartell messze legnagyobb termelőjének számító Szaúd-Arábia olajminisztere a világpiaci ellátás beszüntetésének lehetőségét firtató kérdésre úgy válaszolt, hogy ezt a témát nincs is értelme szóba hozni.

Három nappal korábban a piacokon pánik tört ki arra hírre, hogy két izraeli katona meglincselésére válaszul az izraeli légierő támadást intézett palesztin célpontok, köztük Jasszer Arafat főhadiszállása ellen. Londonban a szabadpiaci alaptípusnak számító északi-tengeri Brent kőolaj novemberi szállításra 35,30 dollárig drágult, ami 11 százalékos napi emelkedést, valamint tízéves rekordot jelentett; igaz, záráskor már visszacsúszott 34,60-ra.

Hétfőn Londonban napközben további fél dollárral olcsóbbodott az olaj, ám a kereskedés végére 32,70 fölé emelkedett ismét, részben a közelkeleti csúcs első napjának eredménytelensége miatt. Elemzők szerint az értekezlet kimenetele nagyon fontos a piaci hangulat szempontjából. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik