Közélet

Terrortámadások fenyegetik a foci világbajnokságot?

A Sunday Times brit lap szerint nagy kockázata van egy terrortámadásnak Dél-Afrikában, a foci világbajnokság idején.

A brit lap arra figyelmeztet, hogy “véletlenszerű támadásokat terveznek terroristák a világbajnokság ellen “Úgy vélem, 80 százalékos az esély legalább egy támadásnak”- mondta a brit lapnak a NEFA amerikai alapítvány igazgatója, Ronald Sandee.

A dél-afrikai biztonsági minisztérium szóvivője, Brian Dube azt mondta a lapnak, hogy nincs veszélyben a június 11-én kezdődő torna. ” Egyetlen ország sincs tökéletesen védve, ezért is mondjuk, hogy meg kell őrizni az éberségünket. Ennek ellenére kijelenthetem, hogy semmiféle veszély nem fenyegeti a világbajnokságot”- közölte a szóvivő az AFP-nak adott nyilatkozatában.

A 2001.szeptember 11-i terrortámadások után alakult monitor-csoport, a NEFA viszont az állítja, hogy “pakisztáni és szomáliai fegyveresek mozambiki kiképző táborokban gyakorolnak már, hogy rövidesen átlépjék a szomszédos Dél-Afrika határát és csatlakozzanak vagy létrehozzanak támadásokra sejteket.”

A brit lap szerint más források is megerősítették a mozambiki kiképző helyek, köztük az al-Kaida táborainak létét. Ronald Sandee szerint a világbajnokság elleni támadásokra azokra, a lehallgatott rádióadásokból és telefonbeszélgetésekből lehet következtetni, amelyek Mauritániában, Algériában, Maliban, Pakisztánban és Jemenben folytak. Sandee azt közölte, hogy mindezt elmondta az amerikai Kongresszus illetékes testületének is.

“Információink megerősítik, hogy több célpontot szemeltek ki a terroristák, és nagy az esélye öngyilkos merényleteknek.”- mondta a NEFA igazgatója a brit lap szerint. A múlt kedden az Egyesült Államok hivatalosan is felhívta a figyelmet arra, hogy az olyan világesemények, mint a foci vébé terroristatámadásoknak lehetnek kitéve, de “egyelőre nincs megbízható forrás arról, hogy ez be is következik”.

Nathi Mthethwa, a biztonsági ügyek minisztere hétfőn nyilatkozott az esetleges kockázatokról, és határozottan visszautasította mindazokat a feltételezéseket, amelyek szerint a fegyveres akciók, a merényletek sem kizárhatóak az egy hónapig tartó vb idején. A politikus úgy látja, merő spekuláció, hogy akár az al-Kaida, a hírhedt iszlám terrorszervezet, akár valamelyik helyi fehér militáns csoport támadást szervezne a világbajnokság résztvevői ellen.

A miniszter szerint a biztonsági vizsgálatok semmi olyat nem tártak fel, ami azt támasztaná alá, hogy jogosak az esetleges terrorakciók miatti félelmek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik