Gazdaság

OLASZ CSOMAG – Árszabályozás

Az olasz kormány a benzin árában foglalt adótartalom további csökkentésével, a biztosítási tarifák és a nagykereskedelmi árak szigorú ellenőrzésével kívánja elejét venni az olajár-emelkedés által gerjesztett drágulási folyamatnak. A költségvetés 1,2 százalékos inflációval számol 2000-re, de már biztosnak látszik, hogy a ráta a jelenlegi folyamatok mellett legalább 1,8 százalékos lenne.

A kormány még korábban úgy döntött, hogy az üzemanyag adóját literenként 40 lírával mérséklik, a most kidolgozás alatt álló intézkedés ezt az összeget 100 lírára emelné (1 euró=1936,27 líra). A kedvezmény a termelési adóra vonatkozik, s elképzelhető, hogy a jövőben az áfa-kulcsot is csökkenteni fogják. Ezenkívül 20 százalékban maximálnák azt az arányt, amellyel a biztosítási díjakat éves szinten növelni lehet, és a kartellek kialakulását megakadályozandó, nyomozati hatáskörrel ruháznák föl az illetékes felügyeleti szervet.

A kormány szigorúan ellenőrizni kívánja a különböző termékek – főleg az élelmiszerek – nagykereskedelmi árait is. Ezen a téren irányadó táblázatot dolgoznak ki, mely a termelői árak mozgását alapul véve határt szab a haszonkulcs- és árnövelés arányának. A pénzügyőrségnek joga lesz közbelépni olyan esetekben, ahol a nagykereskedelmi és a raktározó cégeknél az árak túlzott torzulása tapasztalható. A testület emellett kemény szankciókat készül alkalmazni a spekulánsok ellen. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik